Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Čína vlani zaznamenala pokles počtu obyvateľov, prvýkrát za viac než 60 rokov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Andy Wong)

PEKING - Počet obyvateľov Číny sa vlani znížil o približne 850.000. Ide po prvý pokles populácie za viac než 60 rokov. Vyplýva to z oficiálnych údajov, ktoré boli zverejnené v utorok. Informujú o tom agentúry AP a AFP.

Čínsky štatistický úrad uviedol, že na konci roka 2022 žilo v krajine 1.411.750.000 obyvateľov, čo v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2021 predstavuje pokles o približne 850.000. V Číne sa vlani narodilo 9.56 milióna detí a 10.41 milióna ľudí zomrelo.Pôrodnosť v tejto krajine sa rekordne znížila a pracovná sila starne. Analytici upozorňujú, že to môže utlmiť hospodársky rast a zvýšiť tlak na verejné financie.

Ľudia v Číne dodržujú opatrenia
Zobraziť galériu (2)
Ľudia v Číne dodržujú opatrenia  (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

Čína pokles počtu obyvateľov naposledy zaznamenala v roku 1960

Čína pokles počtu obyvateľov naposledy zaznamenala v roku 1960, keď táto krajina zápasila s najväčším hladomorov v moderných dejinách. Príčinou hladu, ktorý sa začal koncom 50. rokov minulého storočia, bola poľnohospodárska politika zakladateľa Čínskej ľudovej republiky (ČĽR) Mao Ce-Tunga. Peking v roku 2016 po desaťročiach "politiky jedného dieťaťa" zmenil pravidlá a umožnil rodinám, aby mohli mať dvoch potomkov. V roku 2021 dokonca povolil mať tri deti. Úbytok populácie sa však zastaviť nepodarilo.

Viac o téme: PoklesČínaPočet obyvateľovZníženie pôrodnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu