Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Turecko odsúdilo Švédsko za obesenú figurínu Erdogana v Štokholme

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Bay Ismoyo/Pool Photo via AP)

ANKARA - Turecko si predvolalo švédskeho veľvyslanca v Ankare Staffana Herrströma, aby vyjadrilo ostrý protest voči "ohavnej" udalosti pred radnicou v Štokholme, kde demonštranti zavesili za nohy figurínu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na tureckú štátnu stanicu TRT.

Tureckí predstavitelia tento incident nazvali "teroristickou propagandou" podporovateľov Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Ankara zakázala, a ďalších kurdských militantných skupín. Agentúra AFP približuje, že vo Švédsku sídliaci kurdský Výbor pre Rodžavu v stredajšom videu na Twitteri prirovnal Erdogana k talianskemu fašistickému diktátorovi Benitovi Mussolinimu, ktorý bol na konci druhej svetovej vojny popravený a zavesený hlavou dole.  

Švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström tento čin odsúdil

"Dejiny ukazujú, ako skončia diktátori," uviedol výbor a Erdogana vyzval, aby "využil túto šancu a odstúpil, aby nemusel skončiť obesený dole hlavou na námestí Taksim" v Istanbule. Švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström tento čin odsúdil. "Vláda sa zasadzuje za otvorenú diskusiu o politických rozhodnutiach, avšak dôrazne odmieta hrozby a nenávisť voči politickým predstaviteľom," napísal na Twitteri. Dodal, že zobrazovanie prezidenta ako popraveného pred radnicou je ohavné.

Vraj urážali Erdogana

Šéf tlačového oddelenia tureckej prezidentskej kancelárie Fahrettin Altun incident odsúdil a vyzval švédskych predstaviteľov, aby bezodkladne "podnikli potrebné kroky voči teroristickým skupinám". Turecké ministerstvo zahraničných vecí si už v novembri predvolalo švédskeho ambasádora po tom, čo boli na budove veľvyslanectva v Štokholme premietané obrázky, ktoré vraj urážali Erdogana.

Švédsko nedodržiava dohodu

Turecko tvrdí, že prípad ukazuje, že Švédsko nedodržiava dohodu, ktorú uzavrelo s Ankarou ohľadom boja proti kurdským militantom. Táto podmienka je jednou z hlavných, ktorými Ankara podmieňuje súhlas so vstupom Švédska do NATO.

Viac o téme: TureckoŠvédskoŠtokholmErdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu