Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Švédsko očakáva zintenzívnenie ruských útokov na telekomunikácie a energetiku

Švédsky premiér Ulf Kristersson Zobraziť galériu (2)
Švédsky premiér Ulf Kristersson (Zdroj: TASR/AP)

ŠTOKHOLM - Švédska tajná služba SÄPO očakáva, že Rusko zintenzívni aktivity ohrozujúce bezpečnosť Švédska vrátane útokov na telekomunikačné zariadenia a energetickú sieť. Informuje o tom agentúra AP.

Riaditeľka Švédskej bezpečnostnej služby (SÄPO) Charlotte von Essenová zdôraznila, že ruské kroky zamerané voči bezpečnosti Švédska je ťažké predvídať, ale že v ďalšom období je možné očakávať ich zintenzívnenie. Podľa nej hrozí riziko špionážnych a sabotážnych činností predovšetkým vo sfére telekomunikácií, dodávok elektriny a prepravy citlivých materiálov. 

Útoky voči Švédsku mohli poškodiť aj zvyšok Európy

"Z ruskej strany je záujem rušivo zasiahnuť do týchto oblastí. Ide o sektory, v ktorých by útoky voči Švédsku mohli poškodiť aj zvyšok Európy," varovala šéfka SÄPO na záver trojdňovej bezpečnostnej konferencie, ktorá sa konala v lyžiarskom stredisku Sälen v strednej časti Švédska.Na každoročnom podujatí sa okrem iných zúčastnili aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a švédsky premiér Ulf Kristersson.

Švédsko očakáva zintenzívnenie ruských
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Rusko bude zrejme pre svoje aktivity využívať neoficiálne platformy

Von Essenová varovala, že Rusko bude zrejme pre svoje aktivity častejšie využívať aj rôzne neoficiálne platformy, ako sú ruská diaspóra vo Švédsku či miestne inštitúcie a firmy. Experti SÄPO podľa nej v poslednej dobe zaznamenali aj intenzívnejšie šírenie konšpiračných teórii a protištátnych textov, ktoré môžu v dlhodobom horizonte podkopať dôveru spoločnosti v štátne orgány, politikov a ich legitimitu.

Šéfka SÄPO neuviedla, či sa aktivity Ruska zvýšili po tom, ako tradične neutrálne Švédsko – rovnako ako susedné Fínsko – vlani požiadalo o vstup do Severoatlantickej aliancie. Obe severské krajiny tak urobili v reakcii na vojenskú agresiu Ruska voči Ukrajine. 

Viac o téme: Tajná službaRuskoŠvédskoútoky na telekomunikáciu a energetiku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu