Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

VOJNA na Ukrajine Deň tristosedemnásty (6. január 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok povedal, že Rusko sa snaží o prímerie, ktoré by mohlo použiť ako zásterku na zastavenie postupu Ukrajincov v oblasti Donbas na východe krajiny. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Vojna na Ukrajine - deň č. 316

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 316 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00  Cieľ ruského prezidenta Vladimira Putina ovládnuť územie Ukrajiny sa nezmenil. Uviedlo to v dnešnom vyhlásení ministerstvo obrany Spojených štátov. Pentagon k aktuálnemu vývoju poznamenal, že aj dnes na Ukrajine pokračovali boje, a to napriek Putinovej výzve na vianočné prímerie. Kyjev však tento krok odmieta ako pokrytecký. Rovnako ho dnes označil aj šéf únijnej diplomacie Josef Borrell.

21:40 Zelenskyj sa stretáva s americkými senátormi v Kyjeve a nazýva ruské „prímerie“ manipuláciou. Prezident Volodymyr Zelenskyj sa 6. januára stretol v Kyjeve s americkými senátormi Jackom Reedom a Angusom Kingom, s ktorými „diskutoval o súčasnej situácii na fronte a rizikách možnej eskalácie“.

21:20 Nemecká vláda bude aj v tomto roku pokračovať v podpore Ukrajiny, povedal nemecký kancelár Olaf Scholz ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému v piatkovom telefonáte. Oznámil to hovorca vlády v Berlíne, informuje TASR s odvolaním sa na televíziu CNN.

"V roku 2022 nemecká vláda poskytla Ukrajine bilaterálnu podporu vo výške viac ako 12 miliárd eur a bude v takto pokračovať aj v roku 2023," uviedol hovorca vlády Steffen Hebestreit.

21:00 Zelenskyj blahoželá Ukrajincom k pravoslávnym Vianociam a hovorí, že Ukrajina „je jednotná vo viere v jednotné víťazstvo“.

20:25 Francúzske ministerstvo zahraničia označilo vyhlásenie Ruska o prímerí za hrubý pokus "skryť svoju zodpovednosť" za útoky na Ukrajinu. Francúzske ministerstvo zdôraznilo, že jediným spôsobom, ako ukončiť vojnu, je stiahnutie ruských jednotiek z celého územia Ukrajiny.

20:00 Ukrajinské sily pri údere na dočasnú ruskú základňu na juhu Chersonskej oblasti blízko polostrova Krym podľa prvých správ spôsobili zranenia až 100 ruským vojakom. Dnes to na facebooku uviedol generálny štáb ukrajinskej armády.

"Vieme, že do miestnych nemocníc previezli až 100 ruských vojakov. Informácie o zlikvidovaných agresoroch sa spresňujú," uviedol štáb. Úder na základňu v dedine Havrylivka Druha sa odohral už vo štvrtok, doplnil štáb.

19:40 Nemecko poskytlo Ukrajinu podporu vo výške viac ako 12 miliárd eur a v tomto kurze bude pokračovať aj v roku 2023. Oznámili to v kancelárii šéfa nemeckej vlády po telefonickom rozhovore medzi Olafom Scholzom a Volodymyrom Zelenskyjom.

19:30 Spojené štáty poskytnú ďalšiu vojenskú pomoc vo výške 3,75 miliardy dolárov Ukrajine a jej susedom na východnom krídle Severoatlantickej aliancie. Podľa agentúry AP to dnes oznámil Biely dom. 

19:15 Počas prvých troch hodín jednostranného prímeria, ktoré Moskva vyhlásila na pravoslávne Vianoce, spustili ruské ozbrojené sily v piatok v Luhanskej oblasti 14-krát delostreleckú paľbu. Tvrdí to najvyšší predstaviteľ tejto oblasti na východe Ukrajiny Serhij Hajdaj, informoval na svojom webe denník The Guardian.

19:00 Delostrelecká paľba pri východoukrajinskom Bachmute pokračuje z oboch strán napriek prímeriu, ktoré od dnešného poludnia moskovského času (10: 00 SEČ) jednostranne vyhlásilo Rusko. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na svojich reportérov na mieste.

18:30 Ukrajina dostane asi štyridsať nemeckých bojových vozidiel pechoty Marder, Nemecko ich Kyjevu odovzdá do marca. Dnes to na tlačovej konferencii vyhlásil hovorca nemeckého kancelára Steffen Hebestreit. 

18:20 Takto vyzeral napadnutý Bakhmut počas uplynulého týždňa. Rusko sa márne pokúša zmocniť Bachmutu od augusta – už takmer pol roka. Mesto je teraz zničené na 60 %.

18:00 USA uvalili ďalšie sankcie Iránu kvôli dronom pre Rusko."Irán podnecuje ruskú vojnu na Ukrajine poskytovaním technológie UAV. USA dnes uvalili sankcie na 7 ľudí zapojených do iránskych programov UAV a balistických rakiet," povedal americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

17:30 Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v piatok označil Ruskom jednostranne vyhlásené dočasné prímerie na Ukrajine za "nedôveryhodné" a "pokrytecké". TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Kremľu absolútne chýba dôveryhodnosť a toto vyhlásenie jednostranného prímeria nie je dôveryhodné," povedal Borrell počas návštevy Maroka.

"Bolo to Rusko, ktoré spustilo túto nezákonnú agresiu," uviedol. "Keď agresor hovorí o prímerí, je podľa môjho názoru vzhľadom na takéto pokrytectvo odpoveďou, ktorú to v nás všetkých vyvoláva, skepticizmus," dodal.

17:00 Ukrajina vypovedala dohodu s Ruskom o prevádzke raketového systému "Satan". R-36M (Satan) - sovietsky strategický raketový systém tretej generácie s ťažkou dvojstupňovou medzikontinentálnou balistickou raketou. Predtým ho opravovala a servisovala Ukrajina.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu