Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Pokračovanie osláv Nového roku 2023: V Londýne sa spomínalo na zosnulú kráľovnú, za veľkou mlákou začal s oslavami New York

Ohňostroj v Londýne počas osláv Nového roku 2023. Drony na oblohe vytvorili podobizeň zosnulej kráľovnej Alžbety II.
Ohňostroj v Londýne počas osláv Nového roku 2023. Drony na oblohe vytvorili podobizeň zosnulej kráľovnej Alžbety II. (Zdroj: SITA/AP/David Cliff)

LONDÝN/NEW YORK - Po tom, ako aj na Slovensku odbila polnoc s ktorou sme ukončili aj posledné chvíle roku 2022, sa zvyšok sveta ešte len pripravoval na vypuknutie najväčších osláv v roku. Londýn, Berlín či Paríž, si museli ešte chvíľu počkať. Po veľkolepých ohňostrojoch v Európe čakali na oslavy ešte obyvatelia Severnej a Južnej Ameriky. V New Yorku sa už tradične začalo odpočítavanie na Times Square.

archívne video Vítania nového roka v Bratislave

Atmosféra na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave počas novoročných osláv (Zdroj: Topky/Maarty)

Londýn privítal Nový rok vyše dvadsaťminútovým ohňostrojom s hudobným sprievodom, ktorý starosta Sadiq Khan označil za najväčší v Európe. Ako uviedol server BBC News, od covidovej pandémie to bolo po prvýkrát, čo sa oslavovalo na nábreží Temže. Londýnsky ohňostroj, ktorý predstavoval poctu zosnulej kráľovnej, prilákal viac ako 100 000 ľudí. 

Na oblohe sa vyformovali drony, aby pomohli davu odrátať posledné sekundy do polnoci. Drony začali neskôr vytvárať na oblohe rôzne pamätné obrazce. jedným z nich bola aj kráľovná Alžbeta, ktorá sa objavila na oblohe z profilu na obrovskej minci. London Eye sa ponorilo do modrej a žltej, aby vyjadrilo poctu Ukrajine. 

Paríž

V Paríži spustili najväčší ohňostroj už tradične pri Víťaznom oblúku, okolo ktorého sa zhromaždilo takmer celé mesto. Prvé svetlice boli vypustené už počas odpočítavania, ktoré bolo graficky znázornené na tomto monumente. Počas svetelnej šou sa Víťazný oblúk ponoril do rôznych farieb. 

Berlín

V metropole Nemecka sa obyvatelia zhromaždili okolo Branderburskej brány. Silvestrovské oslavy boli na tomto mieste v minulosti považované za jedny z najväčších na svete. Účasť na oslavách bola obmedzená na 2500 ľudí a kto sa chcel na nej zúčastniť, musel si vopred kúpiť vstupenku. Ďalšou zmenou bolo, že ohňostroj nahradila svetelná šou. Pri televíznej veži (Fernsehturm) v centre mesta bol však vypustený tradičný ohňostroj.

New York

Tradičné oslavy boli poznačené dažďom a dlhým čakaním kvôli bezpečnostným kontrolám. Na newyorskom námestí Times Square sa davy ľudí prizerali tradičnému spúšťaniu šesťtonovej krištáľovej gule z obrovského stožiaru. Vlani tu smelo byť len 15-tisíc osôb, teda zhruba štvrtina obvyklého počtu. Všetci pritom museli mať rúško a potvrdenie o očkovaní proti covidu-19.

Ruská metropola ostala ticho

V Moskve sa rozhodli tradičné ohňostroje zrušiť, a to na prianie verejnosti, ktorá túžila len po pokojnom nebi nad hlavami. V Rusku Vladimira Putina, ktorý pred viac ako desiatimi mesiacmi rozpútal vojnu proti Ukrajine, teraz podľa agentúry práve nie je nálada na zábavu.

Rio de Janeiro

Až dva milióny ľudí sa očakávali na preslávenej pláži Copacabana v Riu de Janeiro na oslavách bez akýchkoľvek proticovidovýchh pravidiel. "Dúfame, že nová vláda sa bude viac starať o zdravie ľudí," povedala AFP v narážke na dnešný nástup nového brazílskeho prezidenta do funkcie Ana Carolina Rodriguesová, ktorá sa na oslavy obliekla do tradičnej bielej.

Viac o téme: OhňostrojOslavyUSALondýnNew YorkBerlínParížSilvesterVeľká BritániaNový rokRok 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu