Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zmeny v LGBT komunite: Španielsko zrejme umožní úradnú zmenu pohlavia už od 16 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettty Images)

MADRID - Dolná komora španielskeho parlamentu má dnes hlasovať o zákone o právach osôb skupiny LGBT, ktorý okrem iného umožní už od 16 rokov nechať si zmeniť pohlavie v registri obyvateľov bez lekárskej správy či hormonálnej terapie. Miestne médiá očakávajú, že zákon poslanci schvália a pošlú ho na hlasovanie do Senátu.

Nová právna norma prezývaná "trans zákon" by v prípade schválenia v oboch komorách parlamentu podľa agentúry AFP zaradila Španielsko k niekoľkým málo krajinám sveta, kde je zmena pohlavia v registroch možná len na základni vlastného vyhlásenia, teda bez predkladania ďalších dokladov, napríklad lekárskej správy či rozhodnutia súdu. V Španielsku tak budú môcť urobiť všetci od 16 rokov, deti vo veku 14 a 15 rokov budú musieť mať súhlas rodičov a v prípade 12-ročných a 13-ročných bude o veci rozhodovať súd.

Návrh zákona vyvolal v krajine búrlivú diskusiu

Návrh zákona vyvolal v krajine búrlivú diskusiu a spory aj vo vnútri ľavicovej vládnej koalície. Kritizovali ho tiež niektoré feministky, podľa ktorých uberá práva ženám. Obavy majú okrem iného z toho, že ho budú môcť využiť muži na zvýhodnenie v niektorých oblastiach, napríklad v športe.

Časť feministiek tvrdí, že si napríklad niektorí muži zámerne úradne zmenia pohlavie, aby mohli využívať benefity určené ženám, alebo aby sa dostali v prípade odsúdenia do ženských väzníc.

Zákon zahŕňa aj úpravu ďalších práv osôb LGBT

Proti novému zákonu sa stavajú najmä pravicoví ľudovci a krajne pravicová strana Vox, ktorej poslankyňa Carla Toscanová v stredu v súvislosti s ním v parlamente hovorila o "rodovej ideológii". "Zákon trans" zahŕňa aj úpravu ďalších práv osôb LGBT, napríklad čo sa týka trhu práce, zdravotníctva alebo školstva.

V Európe majú zákony umožňujúce úradnú zmenu pohlavia pre trasrodové osoby obyčajným vyhlásením, bez chirurgickej operácie či hormonálnej terapie, napríklad Dánsko, Malta, Luxembursko, Belgicko, Írsko a Portugalsko.

Viac o téme: ZákonPohlavieLGBT
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu