Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Japonsko chystá do zbrojenia investovať stovky miliárd: KĽDR už stihla zareagovať

Japonské vojenské cvičenie (Ilustračné foto)
Japonské vojenské cvičenie (Ilustračné foto) (Zdroj: Getty Images)

TOKIO - Japonská vláda schválila novú bezpečnostnú stratégiu, ktorá počíta s razantným zvýšením výdavkov na zbrojenie aj s rozmiestnením striel dlhšieho doletu. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej sa týmto krokom Japonsko odchyľuje od svojho povojnového, výhradne sebaobranného postoja. Podľa Tokia je posilnenie obrany krajiny nutné predovšetkým kvôli potenciálnym hrozbám zo strany Číny, Severnej Kórey a Ruska.

Súčasná pacifistická ústava Japonska vznikla ako dôsledok druhej svetovej vojny, v ktorej bolo Japonsko spojencom Nemecka a okupovalo veľkú časť Ázie. Deviaty článok ústavy pri doslovnej interpretácii zakazuje Japonsku udržiavať armádu, všeobecne sa ale vykladá tak, že sebaobrana krajiny je dovolená.

ilustračné video

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila nepriateľskú raketu (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

"Japonsko čelí najkomplikovanejšej bezpečnostnej situácii od konca vojny," uvádza sa teraz v novej stratégii, ktorá za najväčšiu výzvu pre Japonsko spomína Čínu, za ktorou nasledujú Severná Kórea a Rusko. "Rýchly vývoj striel sa stal v regióne realistickou hrozbou a bolo by zložité zachytiť ich s pomocou existujúcich raketových obranných systémov," konštatuje stratégia.

Podľa dokumentu Japonsko potrebuje strely dlhého doletu, aby dokázalo na prípadné útoky zareagovať alebo im predísť. Tokio plánuje minúť päť biliónov jenov (takmer 35 miliárd eur), aby mohlo v roku 2026 či neskôr rozmiestniť riadené strely zahraničnej výroby, vrátane amerických striel Tomahawk. Celkovo chce do posilnenia armády Japonsko v nasledujúcich piatich rokoch investovať 320 miliárd dolárov (302 miliárd eur).

Japonský premiér Fumio Kišida uviedol, že zaistenie schopnosti protiúderu je pre Japonsko nevyhnutné, aby Tokio odradilo ďalšie krajiny od raketových útokov. Podľa Kišidy je posilnenie obrany potrebné aj na podporu diplomatického postavenia krajiny.

Zatiaľ čo Čína novú japonskú bezpečnostnú stratégiu odsúdila, americký veľvyslanec v Japonsku Rahm Emanuel ju uvítal a označil za míľnik v japonskej histórii. Južná Kórea uviedla, že proti novej japonskej bezpečnostnej stratégii protestuje, pretože dokument spomína aj japonské územné nároky na skupinu ostrovov, ktorú Juhokórejci nazývajú Tokdo a Japonci Takešima.

KĽDR sľubuje reakciu

Severná Kórea odsúdila novú japonskú obrannú stratégiu a označila ju za závažnú hrozbu pre mier vo východnej Ázii. Uviedla tiež, že sa na ňu chystá zareagovať konkrétnymi krokmi. Podľa zahraničných tlačových agentúr o tom informovala severokórejská agentúra KCNA.

"Japonsko vytvára závažnú bezpečnostnú krízu tým, že prijalo novú bezpečnostnú stratégiu, ktorá formalizuje možnosť preventívneho úderu proti iným krajinám," povedal hovorca severokórejského ministerstva zahraničných vecí. Tokio podľa hovorcu čoskoro spozná, že jeho voľba je "veľmi nebezpečná a zlá". Pchjongjang sa chystá dať najavo svoju nespokojnosť konkrétnymi krokmi, varoval aj hovorca.

KĽDR tento rok napriek medzinárodným zákazom a sankciám uskutočnila bezprecedentný počet raketových testov, vrátane testu medzikontinentálnej balistickej rakety schopnej zasiahnuť pevninské Spojené štáty. V októbri Severná Kórea odpálila balistickú strelu, ktorá preletela severný japonský ostrov Hokkaidó, než dopadla do mora. Japonsko spolu s Južnou Kóreou a USA tieto testy silne kritizuje.

Viac o téme: VyzbrojovanieJaponskoSeverná KóreaKĽDRJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu