Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Panika v nemeckom Berlíne: Prasklo najväčšie akvárium na svete, ulice sú zaplavené vodou!

Voda z akvária zaplavila aj ulice v centre mesta Zobraziť galériu (2)
Voda z akvária zaplavila aj ulice v centre mesta (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - V centre Berlína prasklo obrie akvárium, ktoré bolo súčasťou komplexu s hotelom a ďalšími službami, a do okolia sa z neho rozliala voda. Bola kvôli tomu uzavretá dôležitá dopravná tepna, ulica Karla Liebknechta. Podľa polície zranenia utrpeli dvaja ľudia, ktorí boli odvezení do nemocnice. Polícia vylúčila, že by išlo o útok, denník Bild uviedol, že akvárium prasklo kvôli únave materiálu napriek tomu, že nedávno prešlo rekonštrukciou. Primátorka Berlína Franziska Giffeyová situáciu na mieste popísala ako "naozajstné cunami".

archívne video

Obrie akvárium bolo súčasťou hotelového komplexu neďaleko námestia Alexanderplatz. Internetový portál televízie ntv uvádza, že dnes okolo 05:45 sa ozvala hlasná rana a na ulici vyletela časť fasády hotela. Výbuch bol taký silný, že ho zaznamenali dva seizmografy v Berlíne. Na záberoch užívateľov sociálnych sietí sú vidieť trosky akvária v rozsiahlej hale a ako medzi nimi prechádzajú záchranári so svietidlami na prilbách. "Prízemie je celé v troskách," opísal hovorca hasičov. Z hotela vyviedli asi 300 ľudí. Na miesto prišli hasiči s pátracími psami.

Berlínska primátorka Giffeyová na mieste povedala, že je nutné vyšetriť, ako sa niečo také mohlo stať. Bolo podľa nej obrovským šťastím, že akvárium prasklo skoro ráno, keď pri ňom ešte neboli návštevníci.

V akváriu žilo asi 1500 tropických rýb, bolo v ňom zastúpených okolo sto druhov. Majiteľ tejto vyhľadávanej turistickej atrakcie na internete uvádza, že ide o "najväčšie voľne stojace akvárium valcovitého tvaru na svete". V uplynulých dvoch a pol rokoch bolo v rekonštrukcii, pri ktorej boli napríklad vymenené silikónové tesnenia. Otvorené bolo ešte len tento rok v lete. Išlo o nádrž z plexiskla s výškou 16 metrov a priemerom 11,5 metra. Naplnená bola miliónom litrov slanej vody a návštevníci sa mohli zviezť výťahom vo vnútri valca.

Explózia akvária Berlín
Zobraziť galériu (2)
Explózia akvária Berlín  (Zdroj: SITA/AP)

To, že by akvárium mohlo prasknúť kvôli únave materiálu, potvrdila agentúre DPA Iris Sprangerová. "Vyšetrovanie príčin nie je samozrejme ešte na konci, prvé náznaky ale ukazujú na únavu materiálu," povedala. Akvárium bolo súčasťou expozície podvodného sveta nazvanej Sealife. Iné akvária a nádrže, ktoré sa v komplexe nachádzajú, poškodené nie sú, hasiči ich ale skontrolujú.

Ryby, ktoré v nádrži žili, uhynuli. Peta, organizácia zasadzujúca sa za práva zvierat, chce kvôli tomu podať trestné oznámenie. "Evidentne tu bolo nedbalo zaobchádzané so životmi nejakých 1500 rýb," povedal hovorca organizácie. Zničenie akvária označil za "obrovskú, človekom spôsobenú tragédiu". Akvárium by podľa neho už nemalo byť obnovované.

DPA pripomína, že podobné prípady sa stali v minulosti aj inde, aj keď neboli takého rozsahu ako ten berlínsky. Napríklad v decembri 2012 prasklo niekoľko centimetrov silné sklo akvária so žralokmi, ktoré bolo pod holým nebom v obchodnom centre v čínskej Šanghaji. Zranenie utrpelo 16 ľudí. K nešťastiu prispel mráz, ktorý vonku panoval, teplá voda v nádrži a slabý materiál.

Viac o téme: PrasknutieAkváriumBerlínDomAquarée
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu