Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Európsky parlament bojuje o svoju povesť: Orbán si mädlí ruky od radosti

Viktor Orbán sa môže radovať.
Viktor Orbán sa môže radovať. (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic)

BRUSEL - Šok je veľmi silný. Korupčná aféra, v ktorej hrá jednu z hlavných úloh podpredsedníčka Európskeho parlamentu Eva Kailiová a státisíce eur z Kataru, otriasa Európskou úniou až do základov. Belgická polícia v pondelok prehľadala priestory europarlamentu v Bruseli a zhabala údaje z počítačov desiatich zamestnancov. V nedeľu vraj došlo aj k raziám v Taliansku. Od začatia vyšetrovania bolo podľa štátneho zástupcu celkovo 20 prehliadok.

Niet sa teda čomu čudovať, že volanie po následkoch je čoraz hlasnejšie. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová zase navrhla zriadenie etickej rady. Na úrovni politickej práce je plánovaná vízová liberalizácia pre Katar zatiaľ mimo stola.

Premiér daroval Orbánovi šál s nápisom Slovakia (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Grékyňa Eva Kailiová je v centre škandálu - a je podozrivá, že zbierala peniaze na vytvorenie dobrej atmosféry pre Katar a ovplyvňovanie rozhodnutí. V jej byte sa vraj našli tašky plné peňazí; už je suspendovaná.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolaová a parlamentné skupiny v pondelok stanovili kurz na oficiálne odvolanie Kailiovej. Metsolaová potom v pléne zdôraznila, že vie, že vec sa neskončila, a oznámila reformný proces. Grécke úrady medzitým zmrazili všetok majetok padlej političky Kailiovej, ktorá je vo väzbe.

Orbán si mädlí ruky

Pre Viktora Orbana je korupčný škandál okolo Európskeho parlamentu dobrou správou. Orbán, proti vláde ktorého v Bruseli sa roky vznášajú najzávažnejšie obvinenia z korupcie, na Twitteri zdieľal ikonickú fotografiu, tzv. meme: Môžete vidieť skupinu mužov zvíjajúcich sa od smiechu, vrátane bývalého prezidenta USA Ronalda Reagana a viceprezidenta Georgea Busha. "A potom povedali, že Európsky parlament je vážne znepokojený korupciou v Maďarsku," napísal Orbán k obrázku: "Dobré ráno Európsky parlament."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu