Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň dvestodeväťdesiaty prvý (11. december 2022)

Hasiči odstraňujú následky raketových útokov v Odese Zobraziť galériu (2)
Hasiči odstraňujú následky raketových útokov v Odese (Zdroj: Facebook/ДСНС України)

ODESA - Viac ako 1,5 milióna ľudí v juhoukrajinskom meste Odesa bolo po nočnom útoku ruských tzv. kamikadze dronov v sobotu bez prúdu, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Naživo z Ukrajiny 

Vojna na Ukrajine - deň č. 290

Vojna na Ukrajine - deň č. 290 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:53 Okupanti pripravujú nové útoky s iránskymi dronmi. Analytici inštitútu The Study of War naznačujú, že Rusko dostalo novú várku iránskych bezpilotných lietadiel alebo očakávajú dodávky v blízkej budúcnosti. Poznamenávajú, že drony museli byť upravené kvôli chladnému počasiu.

21:18 Ukrajina sa v nedeľu prihlásila k zodpovednosti za sériu raketových útokov, ktoré sa odohrali počas tohto víkendu a ktorých terčom boli veliteľské stanovištia a sklady na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny.

20:35 Kadyrov sa priamo vyhráža obyvateľom Urus-Martan kvôli včerajšiemu konfliktu medzi dopravným policajtom a dôstojníkom SOBR. Miestni obyvatelia sa postavili na stranu SOBR. To stačilo na vystrašenie Dona. Obyvateľom mesta sa začal vyhrážať tým, že ich poslal na Ukrajinu.

20:33 Rusko zvyšuje vojenskú aktivitu v Mariupole v Doneckej oblasti. Petro Adriuščenko, poradca starostu Mariupolu uviedol, že k oceliarni Azovstal mieri nezvyčajne vysoký počet bojových vrtuľníkov.

19:47 Kirovský aktivista Richard Rose, ktorý je vo vyšetrovacej väzbe pre obvinenia z falšovania ruskej armády, sa stal predmetom nového prípadu - o ospravedlnení terorizmu, uviedol v liste z väzenia.

19:45 Americké služby pre občianstvo a prisťahovalectvo uviedli, že viac ako 82 000 Ukrajincov a ich najbližších rodinných príslušníkov bolo podmienečne prepustených do USA v rámci procesu Zjednotenie pre Ukrajinu (U4U).

18:30 Rusko núti ľudí, aby dostávali ruské pasy v okupovanej Záporožskej oblasti. Ruské sily v okupovanom Melitopole nútia obyvateľov, aby dostali ruské pasy, aby mohli prijímať platby, informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

18:28 Rusko podniklo 5 raketových útokov, dnes vypálilo 40-krát delostrelectvo. Ruské sily zaútočili podľa armády na osady v Charkove, Luhansku, Donecku, Záporoží a Cherson.

17:55 Erdogan po rozhovore s Putinom volá Zelenskému. Zelenskyj povedal, že s Erdoganom diskutoval o „možnej expanzii obilného koridoru“. Podrobnosti neuviedol.

17:54 Ruské sily ostreľujú záchranárov, ktorí dodávajú vodu v bojovom meste Bakhmut v Doneckej oblasti. Po ostreľovaní dnes neboli hlásené žiadne obete, ale podľa správy bolo poškodené vozidlo štátnej pohotovostnej služby.

16:40 Putin by mohol použiť mierové rozhovory s Ukrajinou ako zásterku na prezbrojenie, nábor vojakov. Mierové rozhovory môžu byť „len figovým listom pre ruské prezbrojenie a ďalší nábor vojakov, či už z Wagnerovej skupiny alebo väzníc v Rusku,“ povedal James Cleverly.

16:39 Zelenskyj a Macron diskutujú o mierovom pláne Ukrajiny. Telefonický rozhovor prišiel asi týždeň po tom, čo Macron povedal, že ak Putin súhlasí s rokovaniami o ukončení ruskej vojny, Západ by mal zvážiť poskytnutie bezpečnostných záruk Rusku.

15:47 Erdogan a Putin si zatelefonovali, prediskutovali „dohodu o obilí“. Erdogan už skôr uviedol, že po rozhovore s Putinom plánuje hovoriť s prezidentom Volodymyrom Zelenským, dátum však nešpecifikoval.

15:45 Rusko útočí na Kurachove v Doneckej oblasti raketometmi Uragan. Podľa prezidentskej kancelárie neboli po útoku hlásené žiadne obete. Nie je jasné, čo bolo cieľom. V meste sa nachádza termálna elektráreň Kurakhove.

14:36 Rusko útočí na Kurachove v Doneckej oblasti raketometmi Uragan. Podľa prezidentskej kancelárie neboli po útoku hlásené žiadne obete. Nie je jasné, čo bolo cieľom. V meste sa nachádza termálna elektráreň Kurakhove.

14:35 Elektrina obnovená pre takmer 90 % spotrebiteľov v Chersone. Guvernér Chersonskej oblasti Jaroslav Januševič to dnes oznámil. Podľa ukrajinského súkromného výrobcu energie DTEK Rusi pri ústupe "úplne zničili" Chersonský energetický systém.

13:50 Ukrajinské námorníctvo hlási, že spozorovali 8 ruských vojnových lodí v bojovej službe v Čiernom mori, žiadne nosiče rakiet Kalibr nespozorovali. Pred týždňom námorníctvo oznámilo, že v Čiernom mori spozorovali štyri ruské lode nesúce 24 rakiet Kalibr.

13:00 V Kyjeve je spustený letecký poplach. Ide o prvý letecký poplach v hlavnom meste za takmer týždeň. Predtým sa museli Kyjevčania ukryť 5. decembra, keď Rusko zasiahlo Ukrajinu viac ako 70 raketami.

12:43 Ukrajina a Nemecko dosiahli dohodu o dodávke ďalších zbraní, uviedol ukrajinský veľvyslanec v Berlíne Oleksij Makejev. Nemecko prisľúbilo dodať zbrane a muníciu. Prebiehajú rokovania o dodávke moderných tankov Leopard 2.

11:45 Ruský prezident Vladimir Putin je odhodlaný podrobiť si ukrajinské územia a neštíti sa pritom nijakej brutálnosti. V sobotu to vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz v meste Postupim. TASR správu prevzala z denníka The Guardian. "Vždy, keď sa s Putinom rozprávam, veľmi jasne dáva najavo, že pre neho je to najmä otázka dobývania niečoho," uviedol Scholz. Dodal, že šéf Kremľa "jednoducho chce dobyť časti ukrajinského územia s použitím násilia".

Viac o téme: PrúdRuskoVladimir PutinOdesaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu