Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tragický masaker na východe Konžskej demokratickej republiky: Zahynulo 272 civilistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KINSHASA - Najmenej 272 ľudí zahynulo pri minulotýždňovom masakri na východe Konžskej demokratickej republiky (KDR), uviedla v pondelok konžská vláda. Masaker majú podľa nej na svedomí povstalci z Hnutia 23. marca (M23), povstalci to popierajú. TASR informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.

Konžská armáda najskôr obvinila povstalcov zo skupiny M23 zo zabitia 50 civilistov v obci Kishishe. Vláda neskôr počet obetí zvýšila na najmenej 100 ľudí. O ešte vyššom počte hovoril minister priemyslu KDR Julien Paluku na tlačovej konferencii s hovorcom vlády Patrickom Muyayom. Organizácia Spojených národov minulý týždeň uviedla, že má správy o veľkom počte civilných obetí pri bojoch medzi povstalcami zo skupiny M23 a miestnymi milíciami neďaleko obce Kishishe, pripomína agentúra Reuters. OSN však bližšie informácie neposkytla.

Oživenie skupiny M23 destabilizovalo vzťahy v strednej Afrike

Skupina M23, ktorú tvoria prevažne Tutsiovia z Konga, obnovila boje proti armáde koncom roka 2021 a obvinila vládu, že nedodržala dohodu o demobilizácii. Odvtedy sa príslušníci M23 zmocnili rozsiahlych území v provincii Severné Kivu vrátane kľúčového mesta Bunagana na hraniciach s Ugandou. AFP konštatuje, že oživenie skupiny M23 destabilizovalo vzťahy v strednej Afrike. KDR obviňuje svojho menšieho suseda, Rwandu, z podpory týchto milícií. Rwanda odmieta, že podporuje povstalcov a tvrdí, že KDR spolupracuje s hutuským povstaleckým hnutím Demokratické sily za oslobodenie Rwandy (FDLR), ktoré sa v roku 1994 podieľalo na genocíde Tutsiov. Kinshasa takéto obvinenia popiera.

Viac o téme: ObeteMasakerKonžská demokratická republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu