Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Počet obetí v dôsledku zosuvu na talianskom ostrove neustále stúpa: Vláda vyhlásila stav núdze

Zosuv pôdy v talianskej Ischii Zobraziť galériu (3)
Zosuv pôdy v talianskej Ischii (Zdroj: TASR/AP Photo/Salvatore Laporta)

RÍM- Talianski záchranári našli v nedeľu na zosuvom postihnutom ostrove Ischia mŕtvolu dieťaťa, informuje o tom správa agentúry DPA.

Príslušné úrady v Neapole uviedli, že ide prvou obeťou je dievča vo veku päť až šesť rokov. Zosuv pôdy, ktorý Ischiu po silnom daždi postihol ešte v sobotu, si tak vyžiadal najmenej dve obete. V sobotu záchranári objavili aj telo ženy. Nezvestných je naďalej desať ľudí. Úrady informovali o štyroch zranených osobách, pričom stav jednej z nich je vážny. Upravili tak pôvodný počet zo soboty večera, kedy informovali o 13 zranených.

Masívny zosuv pôdy zanechal po sebe množstvo škôd
Zobraziť galériu (3)
Masívny zosuv pôdy zanechal po sebe množstvo škôd  (Zdroj: SITA/Alessandro Garofalo/LaPresse via AP)

Vyhlásia aj núdzový stav

Na záchranných prácach sa podieľalo približne 150 hasičov a 220 policajtov. Do bezpečia evakuovali 167 miestnych obyvateľov, ktorých previezli do hotela. Neapolská prefektúra na nedeľu zvolala krízové zasadanie a vláda v Ríme taktiež avizovala stretnutie ministrov, ktorí podľa všetkého vyhlásia v regióne Neapol núdzový stav, aby sa mohli uvoľniť prostriedky zo štátnych fondov, píše DPA. Oblasť je náchylná na zosuvy a v nedeľu sa objavili tvrdenia, podľa ktorých sa v uplynulom období urobilo príliš málo pre to, aby sa takýmto udalostiam predišlo.

Počet obetí sa zvyšuje

Na prinajmenšom sedem mŕtvych stúpol počet obetí zosuvu pôdy, ktorý v sobotu ráno po silnom daždi postihol taliansky ostrov Ischia. Informuje o tom na webstránke taliansky spravodajský portál Rai News s tým, že nezvestných je stále ešte najmenej päť osôb vrátane jednej trojčlennej rodiny. Talianska agentúra ANSA uvádza, že psy už zrejme detekovali aj ôsmu obeť. Medzi obeťami sú podľa Rai News 31-ročná žena, 50-ročná žena bulharskej národnosti, dievča vo veku päť až šesť rokov, ďalej asi 16-ročný chlapec, ktorý by mohol byť príbuzným dievčaťa, a tiež žena s približne 20-dňovým novorodencom. Ďalšie telá sa zatiaľ podarilo len lokalizovať. Neapolská prefektúra v nedeľu večer informovala, že zranené sú tri osoby, jedna z nich je vo vážnom stave.

Ostrov Ischia je náchylný na zosuvy pôdy
Zobraziť galériu (3)
Ostrov Ischia je náchylný na zosuvy pôdy  (Zdroj: SITA/Alessandro Garofalo/LaPresse via AP)

Záchranári aj naďalej pátrajú po preživších aj obetiach

Vláda vyhlásila núdzový stav na mimoriadnom zasadnutí, na ktorom odsúhlasila pre postihnutý región aj finančnú pomoc vo výške dva milióny eur, informoval minister civilnej ochrany Nello Musumeci. Ostrov Ischia s vyše 60 000 obyvateľmi zasiahla v sobotu v skorých ranných hodinách silná búrka. Vyvolala zosuv pôdy, ktorý obzvlášť silne postihol mestá Casamicciola Terme a Lacco Ameno na severe ostrova, kde napáchal veľké škody. Poškodil tam domy aj celé ulice a viaceré auta zmietol do mora. Záchranári aj naďalej pátrajú po preživších aj obetiach. Potápači v snahe objaviť telá kontrolovali aj autá, ktoré zmietlo do mora. Do záchranných a pátracích prác je zapojených zhruba 150 hasičov a 220 policajtov.

Ostrov je náchylný na zosuvy pôdy

Neapolská prefektúra v nedeľu informovala o celkovo štyroch zranených osobách, z ktorých jedna osoba je vo vážnom stave. Upravila tak v sobotu hlásený údaj, ktorý hovoril o 13 zranených. Prefektúra tiež informovala, že z oblasti evakuovala 167 ľudí, ktorých dočasne ubytovali v hoteli. Medzi dosiaľ potvrdenými obeťami sú dve ženy, jedna 31-ročná a druhá staršia a tiež dievča vo veku päť až šesť rokov. O štvrtej obeti sa zatiaľ vie len to, že ju našli na rovnakej ulici ako telo zmieneného dievčaťa, uvádza televízia RAI. Ostrov je náchylný na zosuvy pôdy. Úrady tak už teraz čelia aj kritike, že v ostatnom čase spravili príliš málo na to, aby takýmto udalostiam predišli.

Záchranári robia, čo je v ich silách

Záchranárom sa dosiaľ podarilo zo zavalených domov previezť do bezpečia už 230 ľudí. Tí sú dočasne ubytovaní v hoteloch alebo u svojich príbuzných či priateľov. Záchranári vyslobodili po vyše 32 hodinách aj 93-ročnú ženu, ktorá po zosuve uviazla vo svojom dome v meste Casamicciola Terme, ako aj trojčlennú rodinu, ktorá bývala neďaleko tejto dôchodkyne a ktorej dom taktiež zavalilo bahno. RaiNews24 uvádza, že do bezpečia sa v zmienenom meste stále nepodarilo dostať približne 20 ľudí vrátane detí. Má ísť o zhruba päť rodín, ktoré sú odrezané od dodávok vody a elektriny.

Viac o téme: DieťaObeťZosuvTalianskoIschia
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

* údaje sú povinné

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu