Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

TOP vojenský predstaviteľ USA: Najdôležitejším spojencom už nie je Nemecko, nahradil ho sused Slovenska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Poľsko sa možno stane namiesto Nemecka najvýznamnejším spojencom USA v Európe. Aspoň tak to vidí predstaviteľ americkej armády, ktorý nechce byť menovaný. Hovorí, že Nemecko uviazlo v "nekonečných debatách", zatiaľ čo Poľsko účinne zbrojí. V skutočnosti Poľsko plánuje minúť päť percent svojho HDP na obranu. Nemecko bolo s 1,5 percentami pod cieľom NATO.

Nemecko je tradične najdôležitejším partnerom USA v Európe. Ale tento názor v súčasnosti zrejme začína pokrivkávať. Pretože v rozhovore pre americký časopis Politico povedal vysoký predstaviteľ americkej armády: "Poľsko je najdôležitejším spojencom USA v Európe."

Slovensko uzavrelo dohodu o ochrane vzdušného priestoru s Českom a Poľskom (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Poliaci zohrali veľmi dôležitú úlohu vo vojne na Ukrajine. Okrem toho by mala krajina masívne posilniť obranu NATO v pobaltských štátoch. Na druhej strane Nemecko – tradične najdôležitejší partner USA v regióne – stratilo účinnosť ako partner v „nekonečných debatách“ o revitalizácii svojej armády, uviedol vojenský predstaviteľ. Nemecko však samozrejme zostane logistickým uzlom pre USA v Európe.

Poľsko mieni v budúcnosti minúť na obranu päť percent HDP

Čísla ukazujú, že kým Nemecko stále diskutuje o „bode obratu“, Poľsko už robí veľké investície. Poľská vláda nedávno oznámila, že zvýši výdavky na obranu z 2,4 percenta na 5 percent hrubého domáceho produktu (HDP).

Nemecko minulý rok na obranu vynaložilo 1,5 percenta HDP, čím stále nedosahuje dvojpercentný cieľ NATO. Poľsko má teraz podľa analýzy Politico viac tankov a húfnic. Rakúsky exgenerál Gustav Gressel hovorí: „Poliaci majú oveľa pozitívnejší vzťah k armáde ako Nemci.“ Je to preto, že Poliaci vždy museli bojovať za svoju slobodu. "Vo vojenských kruhoch nikto nespochybňuje efektivitu poľskej armády," povedal Gressel.

Viac o téme: ArmádaUSANemeckoPoľskoHDP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu