Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Z múzea v Manchingu ukradli zlaté keltské mince: Majú hodnotu niekoľkých miliónov eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

BERLÍN - Súbor keltských mincí v hodnote niekoľkých miliónov eur odcudzili v utorok z múzea v nemeckom meste Manching. Zamestnanci tejto inštitúcie zistili, že predmetná "vitrína je rozbitá a celá zbierka zlatých mincí je preč", uviedla pre tlačovú agentúru AFP miestna polícia.

Vyšetrovatelia bezprostredne neposkytli žiadne ďalšie podrobnosti o okolnostiach lúpeže, ale tamojšie úrady upozornili na prerušenie telefonických a internetových služieb. "Odrezali celý Manching. Múzeum je prísne strážené miesto, ale všetky spojenia s políciou boli prerušené. Pracovali tu profesionáli," povedal starosta Herbert Nerb. Zmiznutie pokladu je pre toto bavorské mesto "úplnou katastrofou", dodal.

Mince majú hodnotu niekoľko miliónov eur

Súbor 450 zlatých mincí bol ozdobou Keltského a rímskeho múzea v Manchingu (KRMM). Mince objavené v roku 1999 pochádzajú z tretieho storočia pred n. l. a podľa vyjadrenia polície majú hodnotu "niekoľko miliónov eur", konštatuje AFP. Tento prípad je najnovším zo série "veľkých" a publicitu priťahujúcich krádeží v nemeckých múzeách. V roku 2017 ukradli z prestížneho Bodeho múzea v Berlíne nadrozmernú zlatú mincu v nominálnej hodnote milión kanadských dolárov. Išlo o jeden z exemplárov šesťdielnej série s názvom Veľký javorový list (Big Maple Leaf).

Minca s hmotnosťou 100 kilogramov je považovaná za druhú najväčšiu zlatú mincu na svete. Jej trhová hodnota bola v danom čase približne štyri milióny USD. V roku 2019 si zlodeji z múzea Zelená klenba v Drážďanoch odniesli 21 historických šperkov a ďalších cenností. Po klenotoch nezostala dodnes žiadna stopa. Krádežou vznikla škoda za najmenej 113,8 milióna eur, tvrdia experti.

Viac o téme: MúzeumKrádežNemeckoKeltské mince
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu