Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zomrela milovaná panda Tchuan Tchuan, symbol dobrých vzťahov s Čínou

Milovaná panda Tchuan Tchuan zomrela v sobotu.
Milovaná panda Tchuan Tchuan zomrela v sobotu. (Zdroj: SITA/Taipei Zoo via AP)

TCHAJ-PEJ - Predstavitelia zoologickej záhrady v Tchaj-peji v sobotu oznámili smrť pandy veľkej, ktorú Taiwanu v rámci tzv. pandej diplomacie darovala Čína. Informuje o tom agentúra AP.

Osemnásťročný pandí samec Tchuan Tchuan mal podľa príznakov mozgový nádor. Veterinári ho po sérii záchvatov v sobotu uviedli do indukovanej kómy a neskôr zomrel. Aj napriek mimoriadne napätým vzťahom medzi Tchaj-pejom a Pekingom sa na jeho liečbe od začiatku mesiaca podieľali aj veterinári z Číny. Komunistická Čína v roku 2008 darovala Taiwanu samca pandy veľkej Tchuan Tchuana a samicu Jüan Jüan ako symbol oteplenia vzájomných vzťahov.

Obaja sa narodili v roku 2004 a podarilo sa im v zajatí splodiť mláďatá. Išlo o mimoriadny krok, pretože Peking v rámci tzv. pandej diplomacie tieto ohrozené živočíchy iným krajinám spravidla len "požičiava". Odhaduje sa, že vo voľnej prírode žije asi 1 800 pánd, ďalších 500 je v zoologických záhradách alebo rezerváciách, väčšinou v čínskej provincii S'-čchuan. Peking prerušil vzájomné vzťahy v roku 2016 po zvolení prezidentky Cchaj Jing-wen, ktorá presadzuje nezávislosť Taiwanu.

Viac o téme: PandaSmrťSymbolČínaTaiwanTchuan Tchuan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu