Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bombový útok v Istanbule: Bulharsko obvinilo päť osôb, vo väzbe je 17 podozrivých

Bombový útok Istanbul
Bombový útok Istanbul (Zdroj: SITA/AP)

SOFIA - Bulharsko obvinilo päť osôb z napomáhania jednému z podozrivých z minulotýždňového bombového útoku v centre tureckého Istanbulu, v dôsledku ktorého zahynulo šesť osôb, uviedla bulharská prokuratúra. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP zverejnenej v sobotu.

Turecko obvinilo z výbuchu, ku ktorému prišlo minulú nedeľu, Stranu kurdských pracujúcich (PKK) - Turecko, EÚ a USA ju zaradili na zoznam teroristických organizácií. V súvislosti s výbuchom pritom v Turecku už zadržali 17 osôb.

K útoku sa doposiaľ nikto neprihlásil

"Päť ľudí bolo obvinených" z "logistickej" pomoci, ktorú mali poskytnúť pri úteku jednému z podozrivých, uviedla pre AFP hovorkyňa prokuratúry v bulharskom hlavnom meste Sofia.Podľa bulharských médií pochádzajú tri osoby, ktoré v Bulharsku obvinili, z Moldavska a štvrtá z bližšie nešpecifikovanej arabskej krajiny. Pôvod piatej obvinenej osoby je neznámy, píše AFP.

PKK a sýrska odnož kurdských Ľudových obranných jednotiek (YPG) popreli účasť na nedeľnom výbuchu, pri ktorom tiež utrpelo zranenia 81 ľudí. Medzi obeťami boli aj dve maloleté dievčatá vo veku deväť a 15 rokov. K útoku sa doposiaľ nikto neprihlásil. Turecká polícia už zatkla hlavnú podozrivú Sýrčanku Ahlam Albašírovú, ktorá mala pracovať pre kurdských militantov. Albašírová sa údajne počas výsluchu priznala k nastraženiu bomby. Turecká tlačová agentúra Anadolu uviedla, že Albašírová sa k PKK pridala v dôsledku vplyvu svojho bývalého priateľa a aj po rozchode s ním si zachovala väzby na túto skupinu. 

Vo väzbe je 17 podozrivých

Istanbulský súd umiestnil v súvislosti s útokom do vyšetrovacej väzby 17 podozrivých, ktorí boli obvinení z "ničenia národnej jednoty" a "úmyselného zabitia". Išlo o najsmrteľnejší bombový útok, ku ktorému prišlo v Turecku za uplynulých päť rokov. Tento útok opäť pripomenul vlnu bombových útokov, ku ktorej prišlo v Turecku medzi rokmi 2015 - 2017 a boli z nich taktiež obviňovaní kurdskí militanti či organizácia Islamský štát.

Viac o téme: Podozrivýútok TureckoBulharsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu