Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Škandál v Británii: Rasizmus a zosmiešňovanie na škole, ktorá vychovala princov a desiatky premiérov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERKSHIRE – Britské mesto Eton neďaleko Windsoru v grófstve Berkshire sa v posledných dňoch spomína najmä pre poprednú chlapčenskú internátnu školu. Na tomto mieste študovali britskí politici a dokonca aj princovia William a Harry. Prestíž a formálne vystupovanie by mali byť preto samozrejmosťou. Opak je ale pravdou.

Eton College, chlapčenská internátna škola, ktorú delí od Windsoru rieka Temža, sa ocitla vo veľmi nezávideniahodnej situácii. Dievčatá, ktoré navštevujú blízku štátnu školu, mali byť vystavené ohováraniu a nadávkam s rasovým podtónom práve od žiakov prestížnej chlapčenskej školy.

Škola pre BBC uviedla, že niekoľko jej žiakov bolo potrestaných za toto nehorázne správanie. K incidentu malo dôjsť počas prejavu politika, podnikateľa a vodcu Strany brexitu Nigela Faragea. Ten sa vyjadril, že atmosféra na škole bola "búrlivá". Škola sa už za neprijateľné správanie svojich žiakov dotknutým osobám ospravedlnila. 

Verejnosť sa mala o incidente dozvedieť prostredníctvom sociálnej siete, kde sa mali údajne vyjadriť rodičia jedného z postihnutých dievčat. V príspevku spomenuli, že ich dcéra sa zúčastnila prejavu politika. So svojimi spolužiačkami však čelila sexistickým a rasistickým urážkam od študentov z chlapčenskej školy Eton College v grófstve Berkshire. 

Prestíž

Eton College je jedna z naprestížnejších škôl v Británii. Vychovala stovky politikov, z ktorých 20 zasadlo do premiérskeho kresla. Posledným z nich bol Boris Johnson. Okrem toho jej múry navštevovala aj kráľovská krv. Študentmi tejto chlapčenskej internátnej školy boli aj princovia William a Harry z rodu Windsor. Medzi absolventmi sú aj svetoví herci, ktorí získali Oscara. Školné za jedného žiaka sa pohybuje od 40-tisíc libier ročne. 

Škandál v Británii: Rasizmus
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Problémový učiteľ 

Eton College sa už v minulosti ocitla v niekoľkých kontroverzných situáciách. V roku 2020 bol z jej radov prepustený problémový učiteľ angličtiny Will Knowland, ktorý na sociálnej sieti zverejnil prednášku, kde doslova útočil na radikálne feministické názory.  

Po opakovanom odmietnutí žiadostí o stiahnutie videa, ktoré malo už viac ako 100-tisíc vzhliadnutí, nezostávalo vedeniu nič iné, ako ho prepustiť. Toto video malo byť pôvodne oficiálnou školskou prednáškou. Knowland v ňom tvrdí, že biologické rozdiely medzi mužmi a ženami určujú rodové roly.

Viac o téme: RasizmusVeľká BritániaWindsorEton Collge
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu