Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Európska ľudová strana sa oficiálne rozrastie: V piatok prijme OĽaNO

Manfred Weber
Manfred Weber (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

LISABON - Európska ľudová strana (EPP) sa v piatok oficiálne rozrastie o nového člena, o politický subjekt OĽANO zo Slovenska. Na úvod dvojdňového politického grémia ľudovcov v Lisabone to vo štvrtok potvrdil Manfred Weber.

Weber v tejto súvislosti pripomenul, že v osobe predsedu slovenskej vlády Eduarda Hegera budú mať ľudovci na zasadnutiach Európskej rady (summity EÚ) o jedného premiéra viac ako doteraz, keď celkom ôsmi z 27 národných lídrov budú konzervatívci.

Šéf ľudovcov vo svojom vystúpení zhodnotil, že volebné procesy v Európe z posledných mesiacov boli priaznivé pre tábor EPP. Za obzvlášť dobrú správu považuje voľby vo Švédsku, čo tiež znamená o premiéra "navyše" v Európskej rade. Dodal, že nový šéf talianskej diplomacie a vicepremiér Antonio Tajani, bývalý eurokomisár a niekdajší predseda Európskeho parlamentu, je garantom princípov EPP v novej talianskej vláde premiérky Georgie Meloniovej.

Weber v príhovore delegátom podujatia v Lisabone zdôraznil, že EPP ako celok musí byť jasne proukrajinská, čo sa týka súčasnej agresie Ruska voči Ukrajine a hlavne musí byť prísnym zástancom princípov právneho štátu. V tejto súvislosti upozornil, že politici z tábora ľudovcov musia vystupovať viac proeurópsky. Podľa Webera nie je dobré, keď niektoré členské strany EPP otvorene šíria postoje proti NATO, čo je proti oficiálnej politike EPP.

Vyjadril podporu Ukrajine

V závere svojho prejavu vyjadril podporu politickým stranám z Ukrajiny, ktoré sú súčasťou rodiny EPP, a deklaroval, že Ukrajinci bojujú spravodlivú vojnu. Weber konštatoval, že Európa musí v súčasnosti vyhrať aj "energetickú vojnu". EPP podľa jeho slov v tejto spojitosti podporuje celoeurópske riešenia v podobe spoločných nákupov plynu, zastropovania cien a európskej solidarity.

Weber vyzval všetky politické sily v rámci EPP, aby urobili maximum na podporu vstupu Bulharska, Chorvátska a Rumunska do schengenského priestoru, o čom sa na úrovni členských štátov rozhoduje práve v týchto dňoch. Manfred Weber tiež pripomenul, že v roku 2024 budú voľby do europarlamentu a ľudovci sa v záujme dobrého volebného výsledku musia už teraz angažovať pri riešení ekonomických problémov či migračnej krízy.

OĽANO v EPP bude musieť viesť politiku zhodnú s hodnotami ľudovcov

Získanie plnohodnotného členstva OĽANO v Európskej ľudovej strane (EPP) znamená, že táto strana bude musieť viesť politiku zhodnú s hodnotami ľudovcov. Uviedol vo štvrtok v Lisabone Mikuláš Dzurinda, slovenský expremiér a predseda Centra Wilfrieda Martensa pre európske štúdie.

To, že sa rodina európskych ľudovcov v piatok rozrastie o nového člena zo Slovenska, potvrdil vo štvrtok predseda EPP Manfred Weber na úvod dvojdňového politického grémia ľudovcov v Lisabone. Pre OĽANO to znamená ukončenie dvojročného procesu rokovaní o členstve.

VIDEO Dzurinda o členstve OĽANO v skupine EPP a hodnotách ľudovcov

Dzurinda o členstve OĽANO v skupine EPP a hodnotách ľudovcov (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Dzurinda zdôraznil, že jemu ako šéfovi nezávislého think-tanku ľudovcov neprináleží posudzovať proces rozširovania, ktorý je založený na politických rozhodnutiach predsedníctva EPP. "Necítim sa dobre, ak by som mal komentovať také alebo onaké rozhodnutie. Nominálne bude viac premiérov, ktorí patria do tábora ľudovcov. Ale je to samozrejme aj veľká výzva pre OĽANO, aby produkovalo politiku kompatibilnú s európskymi hodnotami ľudovcov," domnieva sa Dzurinda. Zároveň pripomenul, že v minulosti mala EPP prísnejšie pravidlá pre prijímanie nových členov, keď platilo, že členská strana z jedného štátu mohla zablokovať iného záujemcu z tej istej krajiny.

Dzurinda vyjadril presvedčenie, že pre EPP je dobrou správou víťazstvo ľudovcov v hociktorej z európskych krajín. V tejto súvislosti obzvlášť akcentoval význam budúcoročných parlamentných volieb v Poľsku, kde by podľa neho bolo "silným impulzom" pre ľudovcov víťazstvo opozičnej Občianskej platformy Donalda Tuska. "My si v Európskej ľudovej strane pamätáme lepšie časy. Za mojich čias nás bolo 17 premiérov z EPP a nie sedem ako dnes, či osem od piatku," uviedol s odkazom na premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), ktorý bude na summitoch EÚ vystupovať už ako plnohodnotný člen tábora ľudovcov.

Viac o téme: ČlenOĽANOEPPManfred WeberEurópska ľudová strana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu