Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNY ONLINE Raketu do Poľska zrejme vypálila Ukrajina, obeťami boli dvaja muži vo veku okolo 60 rokov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (10)
Ilustračné foto

VARŠAVA - Ruské raketové útoky v utorok zasiahli aj Poľsko, ktoré je členskou krajinou NATO, a usmrtili dve osoby. Uviedol to vysokopostavený predstaviteľ amerických tajných služieb. Informuje o tom agentúra AP.

21:25 Poľský Sejm si v stredu minútou ticha uctil pamiatku dvoch obetí utorkového pádu vojenskej rakety v obci Przewodów na východe Poľska blízko hraníc s Ukrajinou, informuje TASR na základe správy britskej stanice BBC. Poľské úrady neoznámili identitu osôb, ktoré pri incidente zahynuli. Médiá však uviedli, že išlo o dvoch mužov približne vo veku 60 rokov, ktorí sa v tom čase nachádzali v areáli poľnohospodárskej firmy. Ako pripomenula stanica Sky News, pri incidente utrpeli zranenia ešte štyri osoby.

20:43 Za "nezodpovedné" označilo v stredu Maďarsko tvrdenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že raketa, ktorá v utorok na území Poľska zabila dvoch ľudí, bola vystrelená Ruskom. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "V takejto situácii sa svetoví lídri vyjadrujú zodpovedne," povedal reportérom v Budapešti šéf úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás.

20:00  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je presvedčený o tom, že raketa, ktorá v utorok večer dopadla na územie Poľska a zabila tam dvoch ľudí, nebola ukrajinská. S odvolaním sa na ukrajinské médiá o tom informuje denník The Guardian a stanica Sky News. "Nemám žiadne pochybnosti o tom, že to nebola naša raketa," uviedol v stredu Zelenskyj. Ako dodal, má v tomto smere informácie od velenia ukrajinských ozbrojených aj vzdušných síl, ktorým "nemôže nedôverovať".

17:55 Ukrajinská armáda oznámila Spojeným štátom a ďalším spojencom, že sa v čase, keď v utorok do poľskej obce Przewodów dopadla raketa, pokúšala zostreliť ruskú raketu v blízkosti danej oblasti. Pre stanicu CNN to v stredu povedal nemenovaný americký predstaviteľ. Zatiaľ však nie je jasné, či raketa ukrajinskej protivzdušnej obrany bola rovnakou ako tá, ktorá zasiahla Poľsko a usmrtila dve osoby.

17:54 Rusko si v stredu predvolalo poľského veľvyslanca v súvislosti s vyhláseniami Varšavy, že raketa, ktorá v utotok dopadla na východe Poľska a vyžiadala si životy dvoch Poliakov, bola vystrelená ukrajinskou protivzdušnou obranou, ale vinu za incident v konečnom dôsledku aj tak nesie Rusko. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

17:16 Podľa českej ministerky obrany Jany Černochovej je za utorkovú smrť dvoch Poliakov zodpovedné Rusko. Rakety by totiž vôbec nelietali, ak by Rusko nenapadlo Ukrajinu, zdôraznila v stredu v dolnej komore českého parlamentu.Informuje o tom portál Novinky.cz s tým, že rakety podľa posledných informácií vyslala pravdepodobne Ukrajina, keď sa snažila zasiahnuť ruskú strelu.

17:15 S podieľaním sa Ukrajiny na vyšetrovaní utorkového dopadu rakety do poľskej obce Przewodów, ktorá si vyžiadala dve obete na životoch, by muselo súhlasiť Poľsko aj Spojené štáty. Na stredajšej tlačovej konferencii to povedal poľský prezident Andrzej Duda. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters. "Vyšetrovanie vedú poľskí a americkí experti a ak by sa mal do toho zapojiť niekto (ďalší), bol by potrebný súhlas minimálne oboch strán," povedal Duda.

16:01 Obeťami utorkového výbuchu vo východopoľskej obci Przewodów ležiacej pri ukrajinských hraniciach boli dvaja muži vo veku okolo 60 rokov, ktorí pracovali v tamojšom poľnohospodárskom zariadení. Uviedla to v stredu miestna obyvateľka Kinga Kancirová. TASR správu prevzala z agentúry AP.

"Jeden z nich bol strážcom, dohliadal na všetko, druhý bol vodič traktora", ktorý prevážal všetko obilie, povedala pre AP 24-ročná Kancirová. Dodala, že jeden z mužov bol jej susedom z vedľajšej bytovky a ďalší žil v susednej dedine. V obci, do ktorej v utorok popoludní dopadla raketa, panuje podľa jej slov "strach a úzkosť".

15:54 Incident, pri ktorom v utorok večer dopadla na územie Poľska raketa, ukázal solidaritu a dobré vzťahy medzi spojencami v rámci Severoatlantickej aliancie. Povedala to v stredu slovenská prezidentka Zuzana Čaputová počas návštevy Prahy.

"Predovšetkým je dôležitou informáciou, že nešlo o úmyselný útok zo strany Ruska na Poľsko. Išlo o náhodnú udalosť s tým, že bola spôsobená z ukrajinskej strany, ktorá sa bráni ruskej agresivite a stupňujúcemu sa bombardovaniu," povedala Čaputová s tým, že utorňajšie bombardovanie ukrajinského územia Ruskom bolo bezprecedentné.

14:47 Maďarsko stojí pevne pri Poľsku, vyhlásil v stredu predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Zároveň vyzval na pokojné a dôkladné vyšetrenie príčin výbuchov v poľskej dedine Przewodów neďaleko hraníc s Ukrajinou. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. "Je potrebné pokojné a dôkladné vyšetrenie výbuchov v obci Przewodów. Jedna vec je istá: Maďarsko stojí pevne pri Poľsku," uviedol Orbán na sociálnej sieti Twitter.

14:34 Rusko musí niesť plnú zodpovednosť za raketový úder na území Poľska pri hraniciach s Ukrajinou, pri ktorom v utorok popoludní zahynuli dvaja ľudia – aj napriek tomu, že zásah zrejme spôsobila ukrajinská protilietadlová strela. Talianska premiérka Giorgia Meloniová to povedala v stredu na tlačovej konferencii po summite najväčších svetových ekonomík G20 na indonézskom ostrove Bali. TASR prevzala správu z tlačovej agentúra ANSA.

14:23 Poľsko ešte stále analyzuje možnosť spustenia článku 4 Severoatlantickej zmluvy, zrejme však k tomuto kroku nebude musieť pristúpiť. Vyhlásil to v stredu v súvislosti s utorkovým dopadom rakety do Poľska tamojší premiér Mateusz Morawiecki. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a PAP. "Väčšina dôkazov, ktoré sme nazbierali, naznačuje, že zrejme nebude potrebné spustiť článok 4," uviedol Morawiecki počas tlačovej konferencie s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Zároveň však poukázal, že tento nástroj má Poľsko k dispozícii.

14:20 Ukrajina žiada o okamžitý prístup k miestu výbuchu rakety v poľskej obci Przewodów a tvrdí, že v súvislosti s týmto incidentom má dôkazy o "ruskej stope". V stredu to uviedol predseda ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov. TASR správu prevzala z britskej spravodajskej stanice Sky News.

13:18 Dopad rakiet v poľskej obci Przewodów neďaleko hraníc s Ukrajinou, ku ktorému došlo v utorok, nebol podľa všetkého zámerným útokom. Severoatlantická aliancia nemá žiadne indície, že by sa Rusko chystalo napadnúť NATO. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v stredu po mimoriadnom stretnutí veľvyslancov Aliancie v Bruseli, informuje spravodajca TASR.

13:13 Utorkový dopad rakety na poľské územie bol zrejme nehodou a nešlo o zámerný útok, vyhlásil v stredu poľský prezident Andrzej Duda. Podľa jeho slov je "veľmi pravdepodobné", že išlo o raketu ukrajinskej obrany. Informujú o tom agentúry AP, AFP a PAP.

"V tejto chvíli neexistujú dôkazy, že raketu vypálila ruská strana. Namiesto toho veľa nasvedčuje tomu, že išlo o raketu ukrajinskej obrany," uviedol Duda. "Nič nenasvedčuje tomu, že išlo o zámerný útok na Poľsko. To, že raketa dopadla na naše územie, nebol úmysel, nebola mierená na Poľsko. Je najpravdepodobnejšie, že to bola raketa ruskej výroby, zrejme typu S-300 vyrobená v 70. rokoch," cituje poľského prezidenta denník Rzeczpospolita.

13:07 Nemecko ponúka Poľsku svoje stíhačky na pomoc pri vykonávaní hliadkovania nad poľským vzdušným priestorom. V stredu to uviedol hovorca nemeckého ministerstva obrany Christian Thiels, informuje agentúra AFP. Deje sa tak po tom, ako v utorok zasiahla raketa poľnohospodársky objekt v poľskej obci Przewodów, ktorá leží šesť kilometrov od ukrajinských hraníc. Pri tomto incidente zahynuli podľa poľského ministerstva zahraničných vecí dvaja ľudia.

"V rámci okamžitej reakcie na incidenty v Poľsku ponúkame Varšave na posilnenie hliadkovania nad poľským vzdušným priestorom nemecké stíhačky Eurofighter," povedal Thiels na tlačovej konferencii. Dodal, že ak si Poľsko takúto pomoc želá, Nemecko je pripravené vyslať stíhačky hneď zajtra.

12:09 Kremeľ v stredu ocenil "rozvážnu" reakciu Washingtonu po tom, čo raketa v utorok popoludní dopadla na územie Poľska a americký prezident Joe Biden vyhlásil, že je nepravdepodobné, že bola vypálená z Ruska. "V tejto chvíli by sa mala pozornosť venovať rozvážnej a profesionálnejšej reakcii americkej strany," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Dodal, že "pokiaľ ide o incident v Poľsku, Rusko s tým nemá nič spoločné".

Rusko tiež v stredu vyhlásilo, že zábery zverejnené z miesta výbuchu v Poľsku zachytávajú úlomky ukrajinskej rakety a že najbližší úder Moskvy na Ukrajine bol 35 kilometrov od poľskej hranice. "Trosky na fotografiách... boli ruskými odborníkmi jasne identifikované ako úlomky riadenej protilietadlovej rakety z ukrajinského protivzdušného systému S-300," uviedlo ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení. "Presné údery boli podniknuté len na ciele na území Ukrajiny a do vzdialenosti nie bližšej než 35 kilometrov od ukrajinsko-poľskej hranice," dodalo ruské ministerstvo.

11:30 Nijaký štát nemá takú vzdušnú obranu, ktorá by bola schopná ochrániť celé jeho územie. Vyhlásilo to v stredu v reakcii na dopad rakety na poľské územie hlavné veliteľstvo poľskej armády. "Nijaká armáda nedisponuje systémom vzdušnej obrany schopným ochrániť celé územie krajiny... Úlohou takýchto systémov je chrániť kritickú infraštruktúru," uviedlo hlavné velenie poľskej armády na sociálnej sieti Twitter.

11:00 Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu vyzval na dôkladné vyšetrenie dopadu rakety na poľskú obec Przewodów, ktorá leží približne šesť kilometrov od ukrajinských hraníc. Scholz to uviedol v rámci summitu G20 na indonézskom ostrove Bali. "V takejto závažnej veci sa pred dôkladným vyšetrením nesmú robiť unáhlené závery o priebehu udalostí," povedal Scholz.

10:45 Úlomky z miesta výbuchu sú z ukrajinskej protileteckej rakety S-300, uviedlo dnes ruské ministerstvo obrany, podľa ktorého to zistili jeho experti zo zverejnených snímok. Ministerstvo tiež tvrdí, že na Ukrajinu v utorok udrelo presne navádzanými strelami, ktoré zasiahli iba ukrajinské územie a k ukrajinsko-poľskej hranici sa dostali najbližšie na 35 kilometrov, napísala agentúra RIA Novosti.

9:40 Poľský Úrad národnej bezpečnosti (BBN) sa v stredu opäť zasadne pre obavy, že konflikt na Ukrajine by sa mohol rozšíriť aj do krajín, ktoré s ňou susedia. Stretnutie sa uskutoční po tom, čo v utorok dopadla na poľské územie raketa, v dôsledku čoho zahynuli dvaja ľudia. 

"BBN v súčasnosti s veliteľmi, náčelníkmi služieb a so spojencami analyzuje doteraz prijaté opatrenia," uviedol šéf BBN Jacek Siewiera s tým, že BBN zasadne o 12.00 h SEČ. Siewiera okrem toho informoval, že avizované stretnutie Severoatlantickej rady sa uskutoční o 10.00 h a 11.00 h sa poľský prezident Andrzej Duda opäť stretne s premiérom a ministrami.

9:10 Veliteľ poľských pozemných síl generál Mieczyslaw Bieniek vyhlásil, že ak sa potvrdí, že v utorok popoludní zasiahla Poľsko ruská raketa, bude to veľmi vážny incident, lebo zabila dvoch ľudí. Generál "je však silne presvedčený, že išlo o zablúdenú muníciu, ktorá dopadla na poľské územie", preto podľa neho nie je dôvod aktivovať článok 5 Severoatlantickej zmluvy. Správu priniesol v utorok neskoro večer denník Rzeczpospolita, z ktorého citovala tlačová agentúra PAP.

9:00 Čína v stredu vyzvala na zachovanie pokoja v súvislosti s incidentom, pri ktorom v utorok zasiahla raketa poľnohospodársky objekt v poľskej obci Przewodów, približne šesť kilometrov od ukrajinských hraníc. "V súčasnej situácii by všetky príslušné strany mali zostať pokojné a zdržanlivé, aby sa vyhli eskalácii situácie," uviedla hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning.

8:50 Americký prezident Joe Biden a britský premiér Rishi Sunak potvrdili v stredu počas spoločného stretnutia svoju neochvejnú podporu Ukrajine, pričom hovorili aj o utorkovom výbuchu v Poľsku a o výzvach, ktoré predstavuje Čína.

8:40 Raketa, ktorá v utorok zasiahla Poľsko, je snahou Západu posunúť sa k ďalšej svetovej vojne. Vyhlásil to dnes bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev, ktorého citovala agentúra Reuters.

Rovnaký názor vyjadril aj šéf stálej misie Ruska pri OSN Dmitrij Poljanskij, podľa ktorého ide o snahu vyprovokovať priamy stret medzi Ruskom a NATO. "Ide o pokus vyprovokovať priamy vojenský stret medzi NATO a Ruskom so všetkými následkami pre svet," napísal Poljanskij na sociálnej sieti Telegram.

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila nepriateľskú raketu

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila nepriateľskú raketu (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Viac o téme: SmrťRaketyRuskoUSAPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu