Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rusko má problém aj na Donbase: Český "Vampire" je schopný zničiť celý konvoj, protiútok už nie je možný

Raketový systém RM-70
Raketový systém RM-70 "Vampire" (Zdroj: Youtube/ Radio Free Europe/Radio Liberty)

KYJEV – Česká republika podporuje Ukrajinu a jej boj proti ruskej ivánzii aj formou vojenskej pomoci. Medzi zbraňami, ktoré naši susedia dodali Kyjevu, je aj raketový systém RM-70 tzv. „Vampire“. Účinosť tejto zbrane sa ukazuje v bojoch na Donbase, kde spôsobuje ruským okupantom rozsiahle škody.

Rusko sa už síce definítivne stiahlo z Chersonskej oblasti, no Putinova armáda má problémy aj na Donbase. Vďaka podpore Českej republiky získali Ukrajinci raketový systém RM-70 "Vampire" (upír), proti ktorému je ruská armáda bezmocná. Pokusov o zničenie týchto systémov prebehlo už niekoľko, no všetky sa skončili bezvýsledne. 

Radio Free Europe uverejnilo video, na ktorom ukrajinskí vojaci obsluhujú jeden z raketových systémov "Vampire". Tieto zbrane používajú hlavne vtedy, ak chcú spôsobiť väčšie poškodenie a vyššie straty na strane nepriateľa. RM-70 "Vampire" bol nasadený v Doneckej oblasti do prvej línie. Hlavnou silou tejto zbrane je vypustenie druhej salvy rakiet bezprostredne po prvom útoku a opustenie oblasti ešte skôr, ako nepriateľ podnikne protiútok. 

V stojane je miesto pre náhradnú muníciu o počte 40 rakiet. Vojak "Broker" vysvetlil, že rakety nevypúšťajú na konkrétny cieľ, ale celú oblasť. "Útočíme napríklad na nepriateľský konvoj. Tento systém používame šesť mesiacov. Veľkou pomocou je druhá sada rakiet, čo nám umožňuje rýchle dobíjanie," doplnil. Ďalší vojak s prezývkou Fizruk sa vyjadril, že jednotka len čaká na mieste. "Keď dostaneme z veliteľstva súradnice, vypustíme rakety. Potom sa urýchlene premiestnime."   

Ľahké ovládanie  

Dostrel RM-70 závisí od typu použitia munície. Raketa je schopná zasiahnuť oblasť až do vzdialenosti 20 km. RM-70 je 122 mm raketový salvový palebný systém. V roku 1972 nahradil v československej armáde zastaraný RSZV RM51 s dostrelom niečo vyše šesť kilometrov. Je vlastne kópiou sovietskeho "Gradu", takže pre ukrajinských vojakov nie je ťažké ho ovládať. Spojené štáty pred časom oznámili, že na Ukrajinu pošlú ďalšiu dodávku zbraní v hodnote 725 miliónov eur.

Viac o téme: ZbraneRaketyČRUkrajinská armádaVampireVojna na UkrajineRM-70
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu