Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sčítavanie hlasov po doplňujúcich voľbách do Kongresu môže trvať aj týždne

V USA sa konajú doplňujúce voľby do amerického Kongresu
V USA sa konajú doplňujúce voľby do amerického Kongresu (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

WASHINGTON - Prvé predbežné výsledky utorkových doplňujúcich volieb do amerického Kongresu sa začnú zhromažďovať okolo 18.00 h miestneho času (0.00 h SEČ), keď sa zatvoria prvé volebné miestnosti. Sčítavanie hlasov v niektorých štátoch však môže trvať dni až týždne. Na webovej stránke o tom informoval denník The New York Times (NYT).

Denník upozorňuje na štáty New Hamsphire a Virgínia, ktoré volebné hlasy zvyčajne sčítavajú rýchlo a mohli by byť indikátorom pre celkové výsledky. Volebné miestnosti vo Virgínii sa zatvárajú o 19.00 h miestneho času (1.00 h SEČ) a v New Hampshire hodinu potom. Sčítavanie v kľúčových štátoch, ako napríklad Pensylvánia, môže trvať niekoľko dní. Voľby do Senátu za štát Georgia, ktoré môžu ovplyvniť celkové zloženie hornej komory Kongresu, sa môžu rozhodnúť až v decembrovom druhom kole volieb.

Americký Kongres tvoria dve komory - Senát a Snemovňa reprezentantov. V utorkových voľbách sa volí tretina (35) zo 100 senátorov (každý štát má dvoch senátorov) a všetkých 435 členov Snemovne reprezentantov (miesta sa delia podľa počtu obyvateľov jednotlivých štátov). Volebné obdobie senátorov je šesť rokov, pre členov Snemovne reprezentantov sú to dva roky.

Republikáni sa usilujú získať v Kongrese väčšinu

Republikáni sa v týchto voľbách usilujú získať v Kongrese väčšinu, ktorá by paralyzovala agendu demokratického prezidenta Joea Bidena na nasledujúce dva roky a pripravila potenciálnemu kandidátovi republikánov Donaldovi Trumpovi návrat do Bieleho domu, pripomenula agentúra AFP. Ak sa republikánom podarí získať väčšinu v Snemovni reprezentantov Kongresu, mohli by sa podľa NYT pokúsiť obmedziť množstvo peňazí na pomoc Ukrajine, na zdravotníctvo a ďalšie programy federálnej vlády. Takisto pravdepodobne začnú vyšetrovanie voči predstaviteľom Bidenovej vlády. V prípade, ak získajú aj Senát, budú môcť ovplyvniť Bidenove nominácie na posty vo vláde či na súdoch, dodáva americký denník.

Američania v 36 štátoch si volia aj guvernérov a ďalších volených úradníkov. V piatich štátoch sa konajú referendá o interrupciách a v ďalších piatich o legalizácii marihuany. Viacerí republikánski kandidáti stále spochybňujú výsledky prezidentských volieb z roku 2020 a v prípade úspechu by sa mohli dostať na pozície, ktoré môžu ovplyvniť výsledky budúcich volieb, dodáva NYT. Voliči v štátoch na východnom pobreží Spojených štátov začali v utorok hlasovať od 06.00 h miestneho času (12.00 h SEČ). Viac ako 40 miliónov ľudí odovzdalo svoj hlas už v predstihu vrátane prezidenta Bidena.

Viac o téme: VoľbyHlasyUSAKongresSčítavanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu