Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Známy ruský publicista o revolúcii v armáde: Predĺženie povinnej služby aj zmena výcviku, mladí nechcú bojovať

Ruský prekladateľ Dmitrij Jurjevič Pučkov Zobraziť galériu (3)
Ruský prekladateľ Dmitrij Jurjevič Pučkov (Zdroj: Twitter/Julia Davis)

MOSKVA – Pri pohľade na súčasnú ruskú armádu je zrejmé, že jej rady tvoria prevažne mladí muži. Mohutná ofenzíva na Ukrajinu stála Putina obrovské počty profesionálnych vojakov, ktoré sa v priebehu neutíchajúceho konfliktu musia doplniť novými vojakmi. Známi ruskí prekladateľ vysvetlil, prečo by sa mala armáda dopĺňať práve o mladých mužov. Jeho porovnávanie vyznieva priam šialene.

Známi ruský prekladateľ Dmitrij Jurjevič Pučkov vyjadril svoj názor na ruskú armádu v rozhovore pre rádio Komsomolskaja pravda. Ako uvádza Newsweek, Pučkov sa snažil ospravedlniť mužov v armáde na 40 rokov a ich nahradenie mladými vojakmi. Svoje tvrdenie opiera o fakt, že starší muži sú po neustálom pití alkoholu nespôsobilí bojovať. 

Pučkovo vyjadrenie sa objavilo vďaka Julii Davisovej, aj na Twitteri. Prekladateľ sa snažil takýmto spôsobom ospravedlniť Rusko, že ich armáda je tvorená prevažne mladými mužmi. Ako ďalej navrhuje, mať mladých mužov v armáde má aj "svoje výhody". "Pokiaľ zomrú mladí vojaci, ruská vláda nemusí platiť žiadnej vdove ani deťom, pretože väčšina z nich ešte nemá rodiny," vysvetlil. Okrem toh dodal, že Rusi v strednom veku nebudú schopní počas bojov vyvinúť potrebnú fyzickú aktivitu.

Jediný spôsob 

Podľa ruského prekladateľa sa bude musieť vytvoriť ľudová armáda, kde bude slúžiť minimálne dva roky každý zdravý muž. Pokiaľ sa rozhodne pre námorníctvo, povinná vojenská služba sa predĺži ešte o jeden rok navyše. "Plnohodnotný výcvik sa za kratší čas získať nedá," doplnil. I keď to podľa Pučkovova znie cynicky, na front treba posielať mladých 18-ročných vojakov. Na záver rozhovoru sa opýtal ruského ľudu, či majú predstavu o fyzickom stave muža vo veku 40 až 50 rokov. 

Známy ruský publicista o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

"Ako asi takýto muž beží, skáče a spí na studenej zemi? Ako je na tom s prostatou? Ako sú na tom jeho obličky po vypití veľkého množstva alkoholu? Naše deti budú ísť musieť slúžiť do armády. Za dva, tri roky sa vycvičia a potom pôjdu do boja. Vidím to ako jediný spôsob na vytvorenie bojaschopného vojska," ozrejmil ku koncu rozhovoru. 

Branci nechú bojovať 

Počas stredajšej noci (2. november) zaútočila ukrajinská armáda neďaleko mesta Makijivka na ruskú jednotku, ktorú tvorili len branci. Jeden z vojakov Alexej Agafonov uviedol pre Verstku, že z 570 mužov prežilo len 29. Branci mali dostať rozkaz, že bez velenia a s chabým vybavením sa majú presunúť priamo na nepriateľskú líniu. "Zakopali sme sa, ale ráno nás začal nepriateľ ostreľovať. V tom momente utiekli aj velitelia. Bol tam úplný zmätok. Ruskí branci nechcú na Ukrajine bojovať. Vyslali nás sem ako záplatu po stratách," vysvetlil s tým, že v televízii je všetko krásne, ale v Luhanskej oblasti boli do boja hodení neskúsení zmobilizovaní vojaci. "Chýba tu velenie. Všetkých nových, ktorí sem prídu, ihneď priradia do prvej línie," dodal Agafonov. 

Ruskí muži narukujú do armády
Zobraziť galériu (3)
Ruskí muži narukujú do armády  (Zdroj: SITA/AP Photo)

Ukrajina odhaduje, že od začiatku invázie (24. február) bolo zabitých viac ako 75-tisíc ruských vojakov. Ruské médiá však uvádzajú straty do 6-tisíc mužov. Nad týmito údajmi vyjadril ostrú kritiku Michael Clarke, profesor na Katedre vojnových štúdií na King's College London. "Keď k tomu pripočítame celkové počty, teda aj Wagnerovu skupinu a sýrske zložky, odhadované straty sa pohybujú od 30 do 40-tisíc," uviedol.  

Viac o téme: VojaciArmádaBranciRuskoMoskvaVojna na UkrajineDmitrij Jurjevič Pučkov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu