Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dopĺňajúce voľby budú pre osud demokracie USA rozhodujúce, vyhlásil Biden

Prezident Joe Biden na predvolebnom mítingu
Prezident Joe Biden na predvolebnom mítingu (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Rourke)

PHILADELPHIA/LATROBE - Prezident Spojených štátov Joe Biden v noci na nedeľu vyhlásil, že budúcotýždňové doplňujúce voľby do Kongresu budú "rozhodujúcim momentom" pre osud americkej demokracie. Uviedol to na stretnutí s voličmi v Philadelphii. Informuje o tom agentúra AFP.

"Na hlasovacích lístkoch je doslova demokracia. Je to rozhodujúci moment pre celý národ a tak musíme byť všetci jednotní," povedal Biden, ktorý vo voľbách podporuje kandidátov Demokratickej strany.

Donald Trump a červená vlna

S voličmi sa však stretáva i bývalý americký prezident Donald Trump, ktorý vyzval priaznivcov republikánov na vytvorenie "obrovskej červenej vlny", aby porazili demokratov. Len tak sa podľa neho dá zabrániť ničeniu Spojených štátov a zachrániť "americký sen". Červenou vlnou podľa AFP odkazoval na tradičnú farbu republikánov. Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že republikáni majú potenciál dosiahnuť v utorkových kongresových voľbách veľké úspechy - dúfajú, že ovládnu nielen Snemovňu reprezentantov, ale aj Senát.

Biden v piatok vyhlásil, že demokrati v budúcotýždňových doplňujúcich voľbách do Kongresu zvíťazia, ale varoval, že dva roky budú ťažké, ak sa prieskumy verejnej mienky ukážu ako správne a zvíťazia republikáni. Američania si budú v utorok 8. novembra voliť všetkých 435 členov Snemovne reprezentantov Kongresu a 35 senátorov. V niektorých štátoch sa konajú aj regionálne voľby či voľby guvernérov.

Viac o téme: Americký prezidentDonald TrumpDoplňujúce voľbySpojené štáty americkéJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu