Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Borisa Johnsona čaká vyšetrovanie v súvislosti s covid situáciou: Úrady požadujú zverejnenie správ z WhatsAppu

Bývalý premiér Veľkej Británie Boris Johnson. Zobraziť galériu (3)
Bývalý premiér Veľkej Británie Boris Johnson. (Zdroj: TASR/AP Photo/Matt Dunham, Getty Images)

LONDÝN – Bývalý premiér Veľkej Británie Boris Johnson čelí vyšetrovaniu svojho konania z postu premiéra počas pandemickej situácie v krajine, ktorú spôsobil koronavírus. Najnovšie správy hovoria o tom, že k posunu v rámci vyšetrovania je potrebná komunikácia, ktorú viedol vtedajší premiér so svojimi kolegami v aplikácii WhatssApp.

Správy, ktoré Boris Johnson posielal počas pandémie, už unikli jeho bývalému kolegovi Dominicovi Cummingsovi. Treba však podotknúť, že správy, ktoré sú požadované pri vyšetrovaní, sda netýkajú osobnej komunikácie, ale skupinového chatu, uvádza Daily Mail.

Právny zástupca pre vyšetrovanie Hugo Keith uviedol, že na začatie vyšetrovania bolo vyžiadaných tisíce dokumentov. Ako príklad uvádza aj Úrad vlády. "Hľadajú sa rôzne zápisnice a dokumenty, ktoré súviseli s vtedajšími vládnymi rozhodnutiami. Medzi požadované materiály patrí aj interná komunikácia vrátane tej skupinovej v apikácii WhatssApp," uviedol. 

Otázky pre Johnsona 

Spočiatku sa ukazovalo, že vládne dokumenty by mohli byť v prípade nápomocné, no potom sa zistilo, že preskúmať, napríklad len tie z Úradu vlády, by trvalo najmenej tri roky. Právny zástupca Keith sa taktiež vyjadril, že podľa viacerých výpovedí sa zistí, či sa dalo zabrániť mnohým úmrtiam, pokiaľ by sa opatrenia proti koronavírusu prijali skôr. 

Zamestnanci stoja pred nemocnicou počas minúty ticha za zdravotníckych pracovníkov, ktorí v krajine zomreli na ochorenie COVID-19
Zobraziť galériu (3)
Zamestnanci stoja pred nemocnicou počas minúty ticha za zdravotníckych pracovníkov, ktorí v krajine zomreli na ochorenie COVID-19  (Zdroj: TASR/Peter Byrne/PA via AP)

Budú sa skúmať politické rozhodnutia a kroky v súvislosti s pandémiou, pokrývajúce obdobie od začiatku januára 2020 do februára 2022, kedy boli zrušené aj posledné covidové obmedzenia. Vedúca vyšetrovania Heather Hallettová preverí účinnosť povinných blokád pri kontrole šírenia koronavírusu. "Bol systém vládnych lekárskych a vedeckých poradcov efektívne využívaný? Aký efektívny bol systém rozhodovania, v ktorom predseda vlády a ďalší ministri konali na základe rád a odporúčaní príslušných orgánov a poradcov? Umožnil systém správne včasné politické rozhodovanie?" uviedol Keith s tým, že otázky zaznejú v takejto podobe. 

Čo sa kritizuje?

Približne 200 vedcov bolo požiadaných, aby poskytli dôkazy o účinnosti pandemickej reakcie. Pandémia spôsobená koronavírusom zasiahla takmer každého človeka, ale jej dopad nebol rovnako pociťovaný. Vyústilo to do obrovskej kritiky postupu vlády Spojeného kráľovstva vrátane skutočnosti, že krajine podľa všetkého chýba dôkladný plán na zvládnutie takejto celoplošnej krízovej situácie.

Borisa Johnsona čaká vyšetrovanie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ilustračné foto)

Ďalšou kritiou vtedajšej vlády bolo prepúšťanie starších ľudí z nemocníc do domácej opatery bez testovania a neskoré prijatie potrebných opatrení. Rodiny, ktoré pre koronavírus v stratili svojich blízkych, sa rozhodli viesť kampaň za nezávislé vyšetrovanie skutkov, ktorých sa dopustila vláda. Premiér Boris Johnson sa po čase sám vyjadril, že je správne, ak sa človek poučí. V máji 2021 verejne oznámil, že vyšetrovanie sa naozaj uskutoční. 

Viac o téme: OpatreniaLondýnVeľká BritániaBoris JohnsonKoronavírusVyšetrovania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu