Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VIDEO Vo Francúzsku bojujú stále s nedostatkom paliva: Vypravili iba každý druhý vlak!

(Zdroj: SITA/AP/Sue Ogrocki)

PARÍŽ – Francúzsky prezident Emmanuel Macron zvolal krízové stretnutie s ministrami, aby sa zaoberali dlhotrvajúcom štrajkom v rafinériách, ktoré spôsobilo, že ľudia stoja v dlhých radoch na čerpacích staniciach.

Macron zároveň sľúbil, že protesty sa bude snažiť vyriešiť „čo najrýchlejšie a urobí všetko, čo je v jeho silách“. Štrajkujúcim už dokonca pohrozili aj trestným stíhaním, informuje CNN. V meste Lyon sú na tom najhoršie. No nielen tam, aj v okolitých mestách sa takmer jednej tretine všetkých čerpacích staníc minulo palivo. Mapa šíriaca sa na sociálnich sieťach ukazuje miesta vo Francúzsku, kde trpia nedostatkom paliva. 

Podľa francúzskej premiérky Elisabeth Borneovej sa očakáva dokonca ešte ďalšie zhoršenie situácie. Štrajky v rafinériách vlastnených spoločnosťami ExxonMobil a TotalEnergies trvajú už tri týždne a spôsobili prerušenie dodávok do tisícok čerpacích staníc.  Zatiaľ čo pracovníci ExxonMobil už súhlasili s prerušením blokády po rokovaniach s vládou o platoch, štrajky v rafinérii TotalEnergies naďalej pokračujú. Dôvodom štrajkov je žiadosť odborov o zvýšenie platov o 10%.

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire povedal, že štrajky sú „neprijateľné a nelegitímne“, pretože väčšina zamestnancov sa dohodla na mzdách. „Čas na rokovania už uplynul,“ dodal. Problémy hlásia nielen vodiči automobilov, ale aj verejná doprava. Minulý týždeň dokonca vypravili iba každý druhý vlak.

Minister dopravy Clement Beaune pre France Inter povedal, že jediným východiskom z krízy je ukončenie štrajkov. K tomu malo prísť údajne už v priebehu minulého víkendu ale nestalo sa tak.

Viac o téme: RafinérieFrancúzskoNedostatok paliva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu