Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Štrajk za vyššie platy vo Francúzsku obmedzil zásobovanie čerpacích staníc

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Viac ako pätina francúzskych čerpacích staníc mala cez víkend problémy s dodávkami paliva. Spôsobil ich štrajk za vyššie platy v štyroch hlavných ropných rafinériách v krajine. TASR informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

Generálny riaditeľ spoločnosti TotalEnergies minulý týždeň povedal, že "nadišiel čas odmeniť" pracovníkov, no zatiaľ odmietol začať rokovania. V ExxonMobil sa o platoch rokuje niekoľko týždňov. Pracovníci Totalu požadujú zvýšenie miezd o 10 percent. Prudký rast cien energií viedol k obrovským ziskom a vedeniu spoločnosti to umožnilo vyplatiť akcionárom špeciálnu dividendu 2,6 miliardy eur.

"Akcionári dostávajú veľa, ale na zamestnancov sa úplne zabudlo. Dosahujú sa úžasné zisky, ale nechcú kompenzovať vplyv inflácie," povedal šéf odborov Thierry Defresne pre AFP. TotalEnergies prevádzkuje vo Francúzsku asi 3 500 čerpacích staníc, čo je takmer tretina z celkového počtu a v súčasnosti ponúka najlacnejší bezolovnatý benzín.

Zamestnanci majú legitímne právo snažiť sa o podiel na výnimočných ziskoch, ale nie ubližovať obyčajným ľuďom, uviedla  Aurore Bergeová, šéfka poslaneckého klubu Obroda (Renaissance). "Nie je prijateľné, aby pracovníci organizovali preventívne akcie, ktoré zasiahnu koho? Francúzov, ktorí nemajú inú možnosť (ako použiť svoje auto)," povedala v nedeľu pre BFM TV. Senátor Bruno Retailleau z konzervatívnej strany Rapublikáni (Les Republicains), v nedeľu vyzval vládu, aby použila silu na "skoncovanie s nedostatkom (paliva), ktorý zaťažuje vodičov".

Viac o téme: ŠtrajkZásobovanieFrancúzskoČerpacie stanice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu