Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Takto chce Putin zvrátiť vývoj vojny? Na front posiela nakazených mužov, ukrajinskí vojaci budú bezmocní

Putin začal biologickú vojnu bez použitia biologických zbraní.
Putin začal biologickú vojnu bez použitia biologických zbraní. (Zdroj: SITA/AP/Andrew Marienko, Getty Images)

KYJEV/MOSKVA – Ukrajincom sa podarilo odhaliť, že ich nepriateľ posiela na front bývalých väzňov s vážnymi chorobami. Môže to byť spôsob ako infekciou oslabiť brániace sa jednotky, alebo má Rusko už tak málo mužov, že do boja musia byť povolaní aj chorí väzni. V každom prípade ide o doplnenie vojska, čo znamená, že Putin sa stále nevzdáva.

Rusko sa podľa ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby uchýlilo k náboru väzňov s infekčnými chorobami. Robí z nich vojakov, ktorí majú zaplátať diery po stratách, ktoré utrpeli v doterajšom priebehu vojny. Nábor zabezpečuje súkromná vojenská spoločnosť Wagner, ktorá si vyberá predovšetkým mužov s HIV a hepatitídou typu C, informuje Ukrainska Pravda. Začiatkom septembra bolo zverejnené video zobrazujúce oligarchu Jevgenija Prigožina, ktorý založil Wagnerovu skupinu. Osobne povzbudzoval ruských väzňov, aby išli bojovať na Ukrajinu.

Farebné označenie

Fenomén už nadobudol masový charakter. Napríklad len z nápravnovýchovnej kolónie č. 5 v obci Metalostroy v Leningradskej oblasti bolo cez Wagner Group povolaných do vojny viac ako sto väzňov, uvádza ukrajinské ministerstvo obrany. Tí, ktorí mali potvrdený výskyt HIV, sú označení červeným náramkom, v prípade hepatitídy je to biely náramok. Komplikácie nastali po tom, ako ostatní vojaci odmietli bojovať po boku nakazených, pretože takmer s určitosťou by sa nakazili aj oni. Ruskí armádni lekári odmietajú totiž liečiť ranených s týmito chorobami. 

Informácie o hromadných náboroch chorých väzňov do ruskej armády potvrdila aj situácia, pri ktorej sa ukrajinským jednotkám podarilo zajať vojakov s HIV alebo hepatitídou. Len skutočnosť, že v Metalostroy bolo naverbovaných viac ako sto nakazených väzňov, dokazuje, že táto praktika je v ruských radoch skutočne rozšírená. Viacerí bojovníci s HIV či hepatitídou sú už v ukrajinskom zajatí a potvrdili informáciu o masovom nábore nakazených väzňov spoločnosťou Wagner. 

Podľa Oľgy Romanovovej, vedúcej skupiny na podporu väzňov, robí Wagnerova skupina nábor aj v trestaneckých kolóniách v odľahlých oblastiach Ruska. "Za týždeň sa im podarilo naverbovať 5000 väzňov, poväčšine z trestaneckých kolónií východne od pohoria Ural. Pred časom zase Wagnerovci vysielali svojich zástupcov do európskej časti Ruska, aby tam naverbovali nových regrútov," povedala Romanová pre Newsweek s tým, že teraz sa armáda dopĺňa o mužov z bývalého Sovietskeho zväzu, vrátane Bieloruska a Tadžikistanu. Rusko sa tiež snažilo naverbovať dobrovoľníkov z jednotky duševného zdravia v Petrohrade, pričom im ponúklo rôzne peňažné stimuly

Propagácia 

Neurologická ambulancie v Petrohrade vyvesila minulý mesiac na svojej domovskej stránke reklamu vyzývajúcu dobrovoľnícke prápory "Kronštadt", "Neva" a "Pavlovsk", ktoré zháňajú nových regrétov. Podľa inzerátu, ktorý bol neskôr odstránený, majú dobrovoľníci, ktorí podpíšu zmluvy na minimálne šesť mesiacov, sľúbené paušálne platby, kompenzáciu za bývanie a komunálne služby, právo získať štatút bojového veterána či študovať na vysokej škole. Putin 14. októbra povedal, že všetky mobilizačné aktivity v krajine budú ukončené približne o dva týždne.

Viac o téme: VäzniRuskoHIVMoskvaInfekčné chorobyHepatitída CVojna na UkrajineWagnerova skupina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu