Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bývalý ruský diplomat: Putin mal vždy šťastie, na Ukrajine sa to zlomilo

Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin
Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Sergei Ilyin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA – Situácia na Ukrajine sa pre Rusko vyvíja čoraz horšie. Aj napriek týmto skutočnostiam mal do dnešného dňa Putin zatiaľ šťastie. Podľa bývalého vyslanca Ruskej federácie totiž práve teraz začne skutočný boj, na ktorý už Rusi nebudú schopní odpovedať.

Bývalý ruský diplomat Boris Bondarev, ktorý pôsobil v rokoch 2019 až 2022 ako vyslanec Ruskej federácie pri OSN v Ženeve, sa domnieva, že prezident Vladimir Putin mal v doterajšom priebehu svojej vlády šťastie. To sa však už skončilo. Ruský prezident si chce tak urputne udržať moc a neprehrať, že vyhlásil čiastočnú mobilizáciu.

"Z pohľadu Moskvy by mohla vojna prebiehať lepšie. V poslednej dobe sa ruské straty na Ukrajine výrazne zvýšili. Som názoru, že za tých 20 rokov, čo bol Putin pri moci, mal hlavne veľké šťastie," povedal bývalý diplomat pre Sky News s tým, že prezident nebol nikdy nadpriemerne inteligentný.

Nejde len o vojnu

Podľa nemeckého Frankfurter Rundschau Bondarev verí, že ruský prezident je schopný zájsť na Ukrajine oveľa ďalej. "Putin by obetoval 10 alebo aj 20 miliónov ruských vojakov, len aby túto vojnu neprehral. Nejde tu len o samotnú vojnu, ale v konečnom dôsledku aj o jeho politické prežitie." vysvetľuje. Keby Rusko vojnu prehralo, nemal by to ako vysvetliť. Takmer s určitosťou by nasledovalo jeho zosadenie. Bondarev bol od začiatku proti spusteniu invázie na Ukrajinu. V máji 2022 odstúpil zo svojho postu a odvtedy žije v exile.

Ruská invázia

Vyhlásenia bývalého ruského diplomata prichádzajú v čase, keď Rusko prišlo o významné oblasti v južnom regióne Cherson. Ten bol pod okupáciou od konca februára, kedy začala invázia na Ukrajinu. Podľa správy Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) z minulého týždňa sa Rusko pravdepodobne snaží ospravedlniť územné straty a ústup svojich jednotiek z Chersonu. 

Nevôľa

Začiatkom budúceho roka sa má ruská armáda ešte zväčšiť. Aj to je jeden zo signálov, že Putin sa nechce Ukrajiny vzdať. S konfliktom, ktorý neutícha a následným vyhlásením čiastočnej mobilizácie narastá u širokej verejnosti nevôľa. Politológ Christopher Fettweis z Tulane University je presvedčený, že verejná mienka sa doslova "obracia proti Putinovi". Jeho vyhlásenie citoval Newsweek. 

Pre čiastočnú mobilizáciu sa Rusko musí uchýliť k bizarnej náborovej taktike. Mnoho mužov nemá žiadnu motiváciu. Ruský opozičný predstaviteľ Iľja Ponomarev dokonca verí, že krajina je na pokraji revolúcie. 
 

Viac o téme: RuskoMoskvaVojna na UkrajineBoris Bondarev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu