Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Johnson priletel do Británie: Opäť sa chce uchádzať o post premiéra

Boris Johnson Zobraziť galériu (4)
Boris Johnson (Zdroj: SITA/Gareth Fuller/PA via AP)

LONDÝN - Bývalý britský premiér Boris Johnson v sobotu priletel do Británie po krátkej dovolenke v Karibiku, aby sa mohol uchádzať o post lídra Konzervatívnej strany – a teda aj post predsedu vlády. Deje sa tak po tom, čo vo štvrtok svoju rezignáciu ohlásila britská premiérka Liz Trussová. Uviedli to britské médiá, informuje o tom agentúra AFP.

Johnson (58) sa z funkcie lídra konzervatívcov rozhodol odstúpiť v júli po sérii škandálov. Stranícky aj premiérsky úrad napokon opustil začiatkom septembra. Jeho očividnú snahu o návrat do úradu len po niekoľkých týždňoch už odsúdila opozícia. Nesúhlasia s ňou dokonca ani niektorí členovia vládnej Konzervatívnej strany, ktorí tvrdia, že Británia potrebuje stabilitu a jednotu. "Musíme ísť dopredu, nie späť," povedal bývalý britský vicepremiér Dominic Raab pre britskú spravodajskú stanicu Sky News.

Johnson priletel do Británie:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Gareth Fuller/PA via AP)

Prvý kandidát je bývalý minister financií

Meno nového lídra britskej Konzervatívnej strany – a teda aj budúceho premiéra – by mohlo byť známe do budúceho piatku (28. októbra), povedal vo štvrtok šéf parlamentného výboru Konzervatívnej strany (takzvaného Výboru 1922) Graham Brady. Kandidáti na post lídra strany potrebujú podporu najmenej 100 poslancov parlamentu, pričom nominovať ich je možné do budúceho pondelka 14.00 h miestneho času (15.00 h SELČ), dodal Brady.

Johnson priletel do Británie:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Gareth Fuller/PA via AP)

Prvým kandidátom, ktorému sa podarilo získať dostatočný počet poslaneckých nominácií, sa pravdepodobne stal bývalý britský minister financií Rishi Sunak, napísala AFP s odvolaním na poslancov Konzervatívnej strany. Sunak ani Johnson svoju kandidatúru ešte oficiálne neoznámili. O post nového lídra britskej Konzervatívnej strany sa bude uchádzať líderka Dolnej snemovne parlamentu Penny Mordauntová. Svoju kandidatúru oznámila v piatok. Dosluhujúca premiérka Trussová uviedla, že vo funkcii zostáva, pokiaľ nebude vybraný jej nástupca.

Johnson má dostatočnú podporu poslancov na post lídra konzervatívcov

Bývalý britský premiér Boris Johnson má podporu viac ako 100 konzervatívnych poslancov potrebných na uchádzanie sa o post lídra Konzervatívnej strany – a teda aj post predsedu vlády. Pre britskú spravodajskú stanicu Sky News to povedal nemenovaný zdroj oboznámený s touto záležitosťou.

Viac o téme: PremiérBritániaBoris JohnsonLiz Trussová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu