Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VOJNA na Ukrajine Deň dvestoštyridsiaty (22. október 2022)

Volodymyr Zelenskyj s ukrajinskými vojakmi
Volodymyr Zelenskyj s ukrajinskými vojakmi (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil v piatok Rusko, že zámerne zdržiava vývoz ukrajinského obilia do krajín Afriky a Ázie. Zároveň oznámil, že ukrajinskí vojaci počas bojov v Chersonskej oblasti ukoristili desiatky ruských vojenských vozidiel a tisíce kusov munície, informuje agentúra AFP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 240

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 240 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

16:45 Rusko podniklo v noci na sobotu "rozsiahly útok", vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Stalo sa tak po tom, čo boli hlásené útoky na energetickú infraštruktúru, v dôsledku ktorých prišlo naprieč Ukrajinou k výpadkom dodávok elektrickej energie. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP. "Agresor pokračuje v terorizovaní našej krajiny. V noci nepriateľ podnikol masívny útok," uviedol Zelenskyj s tým že, Rusko vypálilo 36 rakiet, z ktorých väčšinu sa podarilo ukrajinskej obrane zostreliť.

15:34 Proruské úrady v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny v sobotu vyzvali obyvateľov mesta Cherson, aby sa "okamžite" evakuovali pre postupujúcu ukrajinskú protiofenzívu. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. "Vzhľadom na napätú situáciu na fronte, zvýšené nebezpečenstvo hromadného ostreľovania mesta a hrozbu teroristických útokov musia všetci civilisti okamžite opustiť mesto a prejsť na ľavý breh rieky Dneper," napísali proruskí predstavitelia na sociálnej sieti.

13:58 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v rozhovore pre nedeľné vydanie novín Frankfurter Allgemeine Zeitung varoval v súvislosti s nedávnymi ruskými náletmi na územie jeho krajiny pred ďalším prílevom vojnových utečencov. TASR správu prevzala v sobotu od agentúry DPA.

13:56 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v rozhovore pre nedeľné vydanie novín Frankfurter Allgemeine Zeitung varoval v súvislosti s nedávnymi ruskými náletmi na územie jeho krajiny pred ďalším prílevom vojnových utečencov. TASR správu prevzala v sobotu od agentúry DPA.

13:41 Úmyselné útoky na kritickú civilnú infraštruktúru Ukrajiny sú súčasťou ruskej genocídy Ukrajincov. Dohovoru o genocíde: „Úmyselné spôsobovanie životných podmienok skupine, ktorých cieľom je privodiť jej úplné alebo čiastočné fyzické zničenie“.

12:22 V Kirovohradskej oblasti v strednej časti Ukrajiny zasiahli ruské nálety dôležité energetické zariadenia u miest Kropyvnyckyj a Holovanivsk. V oblasti tiež dochádza k výpadkom elektriny. Tamojšie úrady v tejto súvislosti vyzvali miestnych obyvateľov aj podniky, aby znížili jej spotrebu, napísala agentúra Ukrinform. V Odese raketová paľba zranila troch ľudí, aj tam majú problémy s dodávkami elektriny.

11:32 Protivzdušná obrana v oblasti Kyjeva zostrelila niekoľko ruských rakiet, ktoré mierili na ukrajinské hlavné mesto. Na telegrame o tom informoval starosta Kyjeva Vitalij Kličko. Obyvateľov vyzval, aby zostali v krytoch, pretože nálety stále pokračujú.

10:55 Viaceré ukrajinské regióny hlásili v sobotu útoky na energetickú infraštruktúru krajiny. Podľa miestnych predstaviteľov boli zasiahnuté energetické zariadenia v Odeskej a Kirovohradskej oblasti i v meste Luck, zatiaľ čo iné regióny hlásili problémy s elektrinou. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

10:21 Mobilizovaným Rusom bol udelený odklad daní a poistného.

9:14 Ruské sily tiež pokračujú v budovaní prechodov cez rieku Dneper, dokončili provizórny most vedľa často ostreľovaného a poškodeného Antonivského mosta v Chersone. Informovalo o tom britské ministerstvo obrany v pravidelnej správe, ktorá sa opiera o zistenie spravodajských služieb. "Hoci bolo použitie podobných mostov takmer určite zahrnuté do plánovania operácií v Európe za čias Sovietskeho zväzu, teraz je to pravdepodobne prvýkrát za niekoľko desaťročí, čo ruská armáda tento most potrebuje," uviedla britská rozviedka.

8:20 Ruské sily sa pravdepodobne pokúsia vyhodiť do vzduchu priehradu Kachovskej vodnej elektrárne. Budú sa tak snažiť zakryť svoje stiahnutie z oblasti a zároveň tak budú chcieť zabrániť ukrajinským silám, aby ich prenasledovali hlbšie do Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti. Vo svojom pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

7:29 "Ruský čin vyhrážania sa použitím jadrových zbraní je vážnou hrozbou pre mier a bezpečnosť medzinárodného spoločenstva a je absolútne neprijateľný,“ hovorí premiér Fumio Kishida, líder jedinej krajiny, ktorá kedy bola zasiahnutá jadrovými zbraňami.

6:14 Spojené štáty vyzvali na pôde Bezpečnostnej rady OSN na vyšetrenie obvinení Ruska z používania iránskych bezpilotných lietadiel vo vojne proti Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

6:04 Zelenskyj podpísali zákon o dobrovoľnej vojenskej registrácii žien, uvádza 5 Kanal. Ženy, ktoré majú povolanie súvisiace s vojenskou špecializáciou, môžu byť zaregistrované na vojenskú službu, ak chcú.

Rusko zámerne zdržiava vývoz obilia: Ukrajinci ukoristili ruské zbrane, tvrdí Zelenskyj

"Dnes čaká viac než 150 lodí, aby splnili záväzky vyplývajúce z kontraktov na dodávky našich poľnohospodárskych produktov," uviedol Zelenskyj v pravidelnom večernom videopríhovore. Toto čakanie bolo podľa neho vyvolané umelo, pretože "Rusko zámerne zdržuje vyplávanie lodí" naložených obilím, na ktoré čakajú odberatelia v Alžírsku, Bangladéši, Číne, Egypte, Indonézii, Iraku, Libanone, Maroku či Tunisku.

Ruské obštrukcie podľa Zelenského spôsobili, že Ukrajina nemôže vyviezť približne tri milióny ton potravín určených na export. V dôsledku toho sú ohrozené hladom minimálne státisíce ľudí a Moskva chce týmto spôsobom dosiahnuť, aby sa ako migranti vydali do krajín Západu. OSN a Turecko v júli sprostredkovali prelomovú dohodu medzi Moskvou a Kyjevom, ktorá umožnila vývoz obilia z ukrajinských prístavov, aby sa zamedzilo hroziacej potravinovej kríze najmä v chudobných regiónoch Afriky a Blízkeho východu.

Rusko je však s touto dohodou nespokojné, pričom zverejňuje nepodložené tvrdenia, že väčšina ukrajinského obilia smeruje v skutočnosti do Európy. Sťažuje sa tiež, že ono samo pre západné sankcie nemôže v dostatočnej miere vyvážať svoje potraviny a hnojivá. Zelenskyj vo svojom príhovore vyzdvihol "dobré výsledky", ktoré dosahujú ukrajinskí vojaci v rámci protiofenzívy prebiehajúcej v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny.

Príslušníci 60. samostatnej pechotnej brigády ukrajinskej armády podľa prezidenta len od začiatku októbra ukoristili v Chersonskej oblasti 30 ruských obrnených vozidiel, tisíce kusov munície a tri kusy delostreleckej techniky. Tieto zbrane "pomôžu oslobodiť našu krajinu" od ruských okupantov, uviedol Zelenskyj v piatkovom videopríhovore.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaKyjevVolodymyr ZelenskyjVladimr PutinVojna a Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu