Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VIDEO Obrovský požiar v iránskej väznici, hlásené sú štyri obete a desiatky zranených

Požiar väznice Evín v Teheráne si nakrúcali ľudia priamo zo svojich bytov. Zobraziť galériu (2)
Požiar väznice Evín v Teheráne si nakrúcali ľudia priamo zo svojich bytov. (Zdroj: Facebook/Ali Asghar Hakami Zanjani)

TEHERÁN – V sobotu vo večerných hodinách vypukol vo väznici Evín v Teheráne požiar. Pri incidente zomreli štyria ľudia a desiatky ďalších sa zranilo. V kritickom stave majú byť ďalšie štyri osoby. Informovali o tom iránske miestne úrady. Prvotné správy uvádzali, že požiar si vyžiadal len niekoľko zranených a žiadne straty na životoch.

Podľa štátnej tlačovej agentúry IRNA bol požiar v teheránskej väznici Evín uhasený po niekoľkých hodinách a žiadny z väzňov neutiekol. Iránske úrady uviedli, že požiar vypukol, keď sa strhla bitka medzi väzňami a zamestnancami v jednom z väzenských blokov. Väzni potom zapálili sklad uniforiem. Teheránsky prokurátor Alí Sálehí neskôr oznámil, že vzbura nesúvisela s protivládnymi protestami.

Vo väznici Evín sú zadržiavaní politickí väzni, vrátane novinárov alebo cudzincov. Podľa niektorých zdrojov tam boli zatvorené aj stovky účastníkov demonštrácií, ktoré trvajú v Iráne už mesiac. Ľud nimi dáva najavo svoju nespokojnosť proti represiám autoritárskeho režimu. Manifestácie sa konali v posledných týždňoch aj neďaleko väznice Evín.

Dopad aj na USA a Francúzsko

K incidentu sa vyjadrilo aj americké ministerstvo zahraničia. "Irán je plne zodpovedný za bezpečnosť neprávom držaných občanov, ktorí by mali byť okamžite prepustení," uviedol hovorca rezortu Ned Price. Vo väznici Evín je aj niekoľko Američanov či ľudí s dvojitým občianstvom, vrátane Siamaka Namaziho. Ten bol v Iráne zatknutý v októbri 2015, keď tam pricestoval na návštevu príbuzných, a rok na to bol odsúdený na desať rokov za špionáž. Obvinenie odmieta a ani podľa organizácií na ochranu ľudských práv sa špionáže nedopustil.

Požiar väznice Evín v Teheráne (Zdroj: Facebook/Global Freedom Movement)

Požiar v teheránskej väznici Evín nakrúcali ľudia priamo z okien svojich bytov (Zdroj: Facebook/Ali Asghar Hakami Zanjani)

V Evíne je podľa agentúry AFP aj francúzska vedkyňa iránskeho pôvodu Fariba Adelkhahová, ktorá bola odsúdená v roku 2020 na päť rokov za ohrozenie bezpečnosti Iránu. Ďalším väzňom je aj Američan iránskeho pôvodu Emad Shargi, ktorého minulý rok zatkli a obvinili zo špionáže. V tomto väzení je podľa niektorých zdrojov aj medzinárodne uznávaný iránsky režisér Džafar Panahí.

Záber na uhasenú budovu väznice Evín v Teheráne.
Zobraziť galériu (2)
Záber na uhasenú budovu väznice Evín v Teheráne.  (Zdroj: TASR/AP/IRNA)

Nepokoje 

Protesty v Iráne vypukli v polovici septembra po smrti Iránky kurdského pôvodu Mahsi Amíníovej (22). Tá bola podľa médií zadržaná pre príliš voľne nasadený hidžáb. Podľa polície žena utrpela infarkt, no široká verejnosť spolu s rodinou Amíniovou tvrdí, že  Mahsa zomrela na následky policajnej brutality.

Iránska vláda tvrdo zasahuje proti účastníkom demonštrácií. Brutalita si podľa mimovládnych organizácií vyžiadala vyše 200 obetí, vrátane príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Viac o téme: PožiarVäznicaIránTeheránEvín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu