Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Prevratný objav vedcov: Tieto lieky môžu zachrániť život! WHO hovorí o prehliadnutej pandémii

Baktéria Escherichia coli Zobraziť galériu (2)
Baktéria Escherichia coli (Zdroj: Getty Images)

BAZILEJ - Antibiotiká boli dlho považované za zázračnú zbraň proti bakteriálnym infekciám. V priebehu desaťročí sa však mnohé patogény stali odolnými a antibiotiká ako medicínska zbraň sú čoraz viac zastarané. Vedci teraz objavili nový typ antibiotík, ktorý je účinný aj proti multirezistentným baktériám – ide o patogény, ktoré je obzvlášť ťažké kontrolovať.

Medzinárodný výskumný tím s účasťou Bazilejskej univerzity rozlúštil aktívny princíp antibiotika pomocou počítačového skríningu. Ide o peptidovú zlúčeninu nazývanú dynobactin izolovanú zo symbiotických baktérií škrkavky.

Peptidové antibiotikum dynobactin podľa vedcov pozostáva z celkovo desiatich aminokyselín, ktoré sú navzájom spojené a vytvárajú reťazec v tvare činky označený dvoma krúžkami. V testoch s myšami a bakteriálnymi kultúrami sa ukázal ako vysoko účinný. Účinne chránil hlodavce pred smrteľnou sepsou a tiež sa ukázal ako dobre znášaný.

WHO: Rezistencia - prehliadnutá pandémia

Odhaduje sa, že len v roku 2019 zomrelo na celom svete viac ako 1,2 milióna ľudí priamo na infekciu patogénom rezistentným na antibiotiká. S takmer piatimi miliónmi úmrtí bola takáto infekcia aspoň čiastočne zodpovedná za smrť, informovala v januári medzinárodná skupina expertov. WHO nedávno opísala problém ako „prehliadnutú pandémiu“.

Problém zhoršuje skutočnosť, že v posledných desaťročiach sa na trh nedostali takmer žiadne nové antibiotiká. Ani teraz nie je možné liečiť všetky infekcie a niekedy sa aj rutinné zásahy stávajú nebezpečnými. Výskumníci preto považujú svoj objav za dôležitý krok vo vývoji nových účinných liekov.

Prevratný objav vedcov: Tieto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Medzi baktérie, ktoré najčastejšie spôsobujú problémy s rezistenciou, patria Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae a Streptococcus pneumoniae. Obávaná nemocničná baktéria MRSA (meticilín-rezistentný Staphylococcus aureus, obrázok vyššie) sama o sebe spôsobuje okolo 100 000 úmrtí ročne.

Viac o téme: BaktérieObjavAntibiotikumRezistencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu