Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

NATO spúšťa v Európe vojenské cvičenie, jeho súčasťou budú aj jadrové zbrane

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BALTSKÉ MORE - Severoatlantická aliancia zorganizuje aj tento rok cvičenie, v rámci ktorého sa bude precvičovať jadrovú pripravenosť. V súčasnej dobe je toto cvičenie dôležitejšie ako kedykoľvek predtým, keďže ruský prezident Vladimir Putin opakovane hovorí o možnom použití svojho jadrového arzenálu.

Každoročné cvičenie NATO jadrovej pripravenosti "Steadfast Noon" by malo odštartovať už na budúci týždeň. Nad Európou budú prebiehať cvičné lety. Aliancia chce okrem iného zintenzívniť prípravy na možnú jadrovú vojnu. 

Počet vojnových lodí NATO v Severnom mori sa zdvojnásobil na 30. Vzhľadom na nedávne problémy s Nord Streamom sa zameriavajú na kľúčovú infraštruktúru. Cvičenie jadrovej pripravenosti "Steadfast Noon" zahŕňa bojové lietadlá schopné niesť jadrové hlavice. Bežne sa ho zúčastňujú aj konvenčné prúdové lietadlá, pozorovacie a tankovacie lietadlá.

NATO spúšťa v Európe
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Cvičenie bolo plánované ešte pred inváziou Ruska na Ukrajinu a zapojí sa doň 14 z 30-tich členov NATO. Hlavná časť cvičenia sa bude konať viac ako tisíc kilometrov od ruských hraníc. "Vyslalo by to veľmi zlý signál, keby sme teraz náhle zrušili rutinné, dlho plánované cvičenie kvôli vojne na Ukrajine. Ukážka našej vojenskej sily je najlepší spôsob, ako zabrániť eskalácii" povedal Stoltenberg. 

Nevlastní žiadne zbrane

Jadrové zbrane nominálne spojené s NATO zostávajú pod pevnou kontrolou troch členských krajín – USA, Spojeného kráľovstva a Francúzska. Putin opakovane signalizoval, že by sa mohol uchýliť k použitiu jadrových zbraní na ochranu ruských ziskov. Hrozba je zameraná aj na odradenie krajín NATO, aby prestali zásobovať Ukrajinu zbraňami.

Viac o téme: CvičenieJadrové zbraneNATOEurópaSteadfast Noon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu