Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľké odhalenie: Hrá Elon Musk na dve strany? TOTO robil pred zverejnením mierového plánu pre Ukrajinu

Najbohatší muž sveta Elon Musk. Zobraziť galériu (2)
Najbohatší muž sveta Elon Musk. (Zdroj: TASR/AP)

NEW YORK – Takmer celý svet fascinoval, resp. šokoval, s akým mierovým plánom pre Ukrajinu prišiel najbohatší muž sveta. Po vyjadrení politológa Iana Bremmera to však nemuselo byť všetko z Muskovej hlavy. Na známej sociálnej sieti sa Bremmer vyjadril, že Elon Musk sa pred zverejnením tejto svojej vízie stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Elon Musk, najbohatší muž sveta a majiteľ spoločností Tesla či SpaceX, mal mať osobné stretnutie s ruským prezidentom v čase, keď uverejnil svoj mierový plán pre Ukrajinu. S touto teóriou prišiel americký politológ Ian Bremmer, ktorý sa zameriava na globálne politické hrozby a je zakladateľom Eurasia Grup či GZERO Media. Informáciu poskytol portál Vice.

Keďže Bremmer uverejnil svoj príspevok na Twitteri, obľúbenej sociálnej siete v USA, Musk musel reagovať. Majiteľ spoločnosti Tesla poprel, že by hovoril priamo s Putinom. Podľa jeho vyjadrenia sa tak stalo iba raz a aj to pred 18 mesiacmi. Témou ich rozhovoru však nemala byť politika, ale vesmír. 

Bremmer sa však nenechal odradiť. "Elon Musk mi povedal, že hovoril priamo s Putinom a Kremľom o Ukrajine. Povedal mi tiež, čo považuje Rusko už za prekročenie čiary," napísal Bremmer. Okrem iného ešte dodal, že o svetovej politike píše už 24 rokov a vždy to robil čestne a bez strachu. "Muska som dlho obdivoval ako jedinečného podnikateľa, ktorý je schopný zmeniť svet, no nie je to odborník na svetovú politiku.," dodáva. 

Možnosť ukončenia vojny 

Mierový plán pre Ukrajinu by v očiach Elona Muska spočíval v tom, že táto krajina sa má vzdať a časť jej územia by sa natrvalo pričlenilo k Ruskej federácii. Majiteľ Tesly a SpaceX tým myslel polostrov Krym, ktorý Rusko anektovalo ešte v roku 2014 a oblasti Luhansk, Doneck, Cherson a Záporožie. Putin mal Muskovi prezradiť, že pričlenenie týchto území by sa malo dosiahnuť aj bez prípadného použitia jadrových zbraní. 

Zmena v prípade referenda

Musk na Twitteri navrhol, aby sa referendá na anektovaných územiach, ktoré Ukrajina a Západ označili za falošné, prerobili pod drobnohľadom Organizácie Spojených národov. Musk sa stal obľúbeným už v prvých dňoch vojny, kedy poskytol svoje satelity Starlink ukrajnskej armáde, ktorá tak mohla ostať v spojení aj po ruskej invázii. Bremmer však doplnil, že Musk odmietol nasadiť satelity aj pre oblasť Krymu. 

Veľké odhalenie: Hrá Elon
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Západ odpovedal na Muskov mierový plán pre Ukrajinu kriticky, alebo ho ignoroval, zatiaľ čo Kremeľ ho prijal s otvorenou náručou. Americký Miliardár však o sebe naďalej tvrdí, že je prozápadne orientovaný. Ústupky voči Putinovi ospravedlňuje tým, že sa len snaží vyhnúť jadrovej vojne. 
 

Viac o téme: StretnutieUSANew YorkVladimir PutinVojna na UkrajineElon Musk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu