Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tvrdé kroky našich susedov: Na hraniciach s Českou republikou už budú stáť vojaci! Silné slová od pápeža Františka

Utečenci prichádzali vo vlakoch z Rakúska a Maďarska
Utečenci prichádzali vo vlakoch z Rakúska a Maďarska (Zdroj: SITA)

BŘECLAV/RÍM - Do kontrol na štátnej hranici medzi Českom a Slovenskom sa od dnes začínajú zapájať už aj vojaci. Armáda vyčlenila 320 vojakov z jednotiek pozemných síl a aktívnych záloh. Časť vojakov mala dnes skoro ráno nástup a inštruktáž. K téme migrácie sa dnes vyjadril aj pápež František.

Podľa spravodajcu ČTK boli dnes ráno vojaci napríklad na lávke cez rieku Moravu medzi Mikulčicami na Hodonínsku a Kopčanmi na Slovensku. Armáda na twitteri zverejnila snímky z kontrol na priechode na diaľnici D2. Vojaci by mali pôsobiť v Juhomoravskom, Zlínskom i Moravskosliezskom kraji, vrátane zelenej hranice.

O dočasnom obnovení kontrol rozhodla vláda kvôli rastúcej migrácii hlavne sýrskych utečencov. Kontroly sa začali už vo štvrtok 29. septembra. Pôvodne mali trvať do soboty, tento týždeň však vláda schválila ich predĺženie o ďalších dvadsať dní, teda do 28. októbra.

Podľa dostupných údajov policajti od začiatku kontrol preverili viac ako 250.000 ľudí, odhalili vyše 1900 migrantov a zaistili zhruba päť desiatok prevádzačov. Zadržaní prevádzači sú podľa informácií policajného prezidenta Martina Vondráška v najväčšom počte z Ukrajiny, ďalej z Česka, Sýrie, Moldavska a Gruzínska. Na hraniciach so Slovenskom zadržali vyše 200 migrantov a dvoch prevádzačov.

K vylúčeniu migrantov sa dnes na omši vyjadril aj Pápež František. Počas slávenia svätej omše na Námestí sv. Petra za účasti takmer 50.000 ľudí označil ich vylúčenie za „škandalózne, nechutné a hriešne“, informovala TASR na základe agentúry Reuters. "Vylúčenie migrantov je škandalózne. Skutočne, vylúčenie migrantov je trestné. Spôsobuje ich smrť priamo pred nami," upozornil počas bohoslužby. "A tak je dnes Stredozemné more najväčším cintorínom na svete," povedal s odkazom na utopených utečencov pri pokuse dostať sa do Európy. "Je trestné neotvárať dvere tým, ktorí sú v núdzi," povedal. Pápež tak reagoval aj na novú taliansku premiérku, ktorou sa podľa očakávaní má stať Giorgia Meloniová. Tá sa v predvolebnej kampani zaviazala, že obmedzí prisťahovalectvo a sprísni ochranu talianskych hraníc.

Na svätej omši blahorečil dvoch nových svätcov. Obaja pochádzajú z Talianska. Biskup Scalabrini, ktorý pomáhal migrantom a saleziána Artemida Zattiho, ktorý ako salezián pomáhal najchudobnejším.           

Viac o téme: HraniceBřeclavMigráciaKontrola hraníc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu