Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Baerbocková žiada nové sankcie voči Iránu za zásahy voči protestom

Annalena Baerbocková Zobraziť galériu (2)
Annalena Baerbocková (Zdroj: SITA/Valentyn Ogirenko/Pool via AP)

BERLÍN - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v pondelok žiadala zavedenie nových sankcií zo strany EÚ voči Iránu v reakcii na zásah iránskeho režimu voči účastníkom protestov, ktoré prepukli po smrti mladej Kurdky zadržanej mravnostnou políciou. Nemecko si takisto predvolalo iránskeho veľvyslanca. Informuje o tom agentúra DPA.

"V rámci EÚ budeme musieť rýchlo rokovať o ďalších následkoch, medzi ktoré pre mňa patria aj sankcie proti zodpovedným," povedala Baerbocková pre DPA. Pokus o potlačenie nenásilných protestov použitím ešte smrtiacejšieho násilia by podľa jej vyjadrení nemal zostať bez odozvy. Baerbocková práva žien označila za "meradlo" stavu spoločnosti. "Ak ženy v krajine nie sú v bezpečí, nikto nie je v bezpečí," dodala.

Baerbocková žiada nové sankcie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vahid Salemi)

Hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí už skôr v pondelok oznámil, že rezort diplomacie si predvolal iránskeho veľvyslanca v Nemecku. Kurdku Mahsu Amíníovú (22) zadržala mravnostná polícia 13. septembra v Teheráne za údajné porušenie pravidiel obliekania. Podľa aktivistov mladú ženu bili do hlavy obuškom a hlavu jej udreli o kapotu vozidla. Zomrela po troch dňoch v kóme v nemocnici, jej smrť oznámili 16. septembra. Miestne úrady však tvrdia, že zomrela prirodzenou smrťou. V krajine v reakcii na smrť tejto ženy vypukli rozsiahle protesty.

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell počas víkendu oznámil, že EÚ v reakcii na stupňujúce sa napätie v Iráne použije všetky prostriedky, ktoré má k dispozícii. "Rozsiahle a neprimerané použitie sily proti nenásilným protestujúcim je pre EÚ a jej členské krajiny neospravedlniteľné a neprijateľné," uviedol Borrell v nedeľu vo vyhlásení zverejnenom na oficiálnej webovej stránke EÚ. Irán kritiku zo strany EÚ za zásahy voči protestom odmietol, píše AFP.

Viac o téme: ProtestySankcieIránAnnalena Baerbocková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu