Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Na Filipíny sa blíži supertajfún Noru: Úrady evakuujú pobrežie a rušia lodnú dopravu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: sita/ap/nasa)

MANILA - Filipínske úrady začali v nedeľu s rozsiahlou evakuáciou pobrežných oblastí na ostrove Luzon, pretože tajfún Noru v sobotu večer zosilnel.

Rýchlosť vetra sa "po období explozívneho zosilnenia" zvýšila zo 120 kilometrov za hodinu na 185 km/h. Podľa upozornenia agentúry pre katastrofy sa Noru v rámci kategorizácie zmenil na supertajfún. Očakáva sa ďalšie zosilňovanie a nad pevninou môže vietor dosahovať až rýchlosť 240 km/h. Jeho súčasťou budú prívalové dažde a silný príboj na pobreží. Oko tajfúnu by mohlo tesne minúť husto osídlené hlavné mesto Manila.

Úrady sú v pohotovosti

"Dúfajme, že tento tajfún sa rýchlo preženie, hoci prináša silný vietor," povedal hovorca agentúry pre katastrofy Bernardo Rafaelito Alejandro. Úrady sú v pohotovosti pred zosuvmi pôdy, záplavami a ničivým vetrom. 

"Požiadala som našich starostov o prísne preventívne evakuácie," povedala Helen Tan, guvernérka ostrova Luzon pre rozhlasovú stanicu DZRH. Rybárske lode majú podľa nej zakázané vyplávanie na more. Filipínska pobrežná stráž uviedla, že v prístavoch južne od hlavného mesta uviazlo viac ako 1200 pasažierov a 28 plavidiel. Noru je 11. silná tropická búrka v tomto roku, na Filipínach ich každoročne býva v priemere 20.

Viac o téme: DopravaúradyPobrežieFilipínySupertajfúnNoru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu