Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Putin rieši konflikt bývalých republík ZSSR: To myslí vážne? Jeho žiadosť vyznieva až bizarne

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

BIŠKEK/DUŠANBE - Počet obetí pohraničného konfliktu medzi Kirgizskom a Tadžikistanom vzrástol podľa oficiálnych vyhlásení oboch krajín na takmer 100. K zníženiu napätia a mierovému riešeniu konfliktu vyzval v telefonických rozhovoroch s prezidentmi oboch stredoázijských krajín ruský prezident Vladimir Putin.

Kirgizsko oznámilo, že počet jeho mŕtvych pri stretoch na kirgizsko-tadžickej hranici sa zvýšil na 59, uviedla agentúra Reuters. Tadžikistan uviedol, že na jeho strane bolo zabitých 35 ľudí.

Príčinou konfliktu sú hraničné spory ešte z čias ZSSR

Tadžické a kirgizské sily sa začali ostreľovať v stredu a príčinou sú podobne ako v minulosti hraničné spory, ktoré sa tiahnu ešte z čias Sovietskeho zväzu. Línia rozdeľujúca obe republiky vtedy v niektorých úsekoch nebola presne vyznačená a v iných rozdelila etnicky príbuzné skupiny obyvateľov.

Putin žiada výlučne mierové a diplomatické prostriedky

Putin hovoril s kirgizským prezidentom Sadyrom Žaparovom aj s jeho tadžickým náprotivkom Emomalim Rachmonom, oznámil Kremeľ. Ruský prezident vyzval obe strany, aby predišli stupňovaniu konfliktu a podnikli kroky na riešenie situácie "výlučne mierovými, politickými a diplomatickými prostriedkami čo najskôr", uviedol Kremeľ s tým, že Putin ponúkol sprostredkovanie.

V piatok 16. septembra sa síce Biškek a Dušanbe dohodli na prímerí, no vzápätí sa vzájomne obvinili z jeho opakovaného porušovania. Obe strany nasadili do bojov okrem iného tanky, mínomety, delostrelectvo, útočné drony aj rakety.

Podľa kirgizských úradov bolo zranených vyše sto ľudí a na kirgizskej strane bolo evakuovaných približne 137-tisíc obyvateľov pohraničných regiónov. Kirgizské médiá, ktoré konflikt nazývajú inváziou, informovali, že sa niektorí z evakuovaných už vrátili do svojich domovov.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Viac o téme: Konflikt Vladimir PutinKirgizskoTadžikistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu