Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ramaphosa sa s Bidenom dohodol na spolupráci: Upozornil na vzťahy s Ruskom

Joe Biden a juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa Zobraziť galériu (4)
Joe Biden a juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON - Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa súhlasil s úzkou spoluprácou s americkým prezidentom Joeom Bidenom v oblasti zdravia, bezpečnosti a klímy. Upozornil však, že africké krajiny by nemali byť trestané za udržiavanie vzťahov s Ruskom. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

"Musíme sa naozaj uistiť, že jeden druhého plne chápeme," povedal Biden, ktorý Ramaphosu v piatok prijal vo svojej pracovni v Bielom dome. "Naše partnerstvo je významnou záležitosťou," dodal."Táto návšteva je naozaj o upevnení vzťahov medzi JAR a Spojenými štátmi," povedal Ramaphosa. Washington má podľa neho významnú úlohu v oblasti bezpečnosti v Afrike. Juhoafrický prezident však pripomenul zákon, ktorý v apríli prijala Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu. Táto právna norma podporuje úsilie Spojených štátov v boji proti vplyvu Ruska v Afrike.

Joe Biden
Zobraziť galériu (4)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Návrh zákona z apríla zahŕňa boj proti škodlivým aktivitám Ruska v Afrike a musí ho ešte schváliť americký Senát. Americkí zákonodarcovia podľa AFP upozorňujú, že samotný zákon nezahŕňa konkrétne opatrenia proti africkým krajinám. "Nikto by nám nemal prikazovať, s kým sa môžeme spájať," povedal Ramaphosa.

Joe Biden a juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa
Zobraziť galériu (4)
Joe Biden a juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa  (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Prezident Juhoafrickej republiky odmieta priamo kritizovať Rusko a je proti úplnému použitiu sily, analyzuje Reuters. V marci uviedol, že rozširovanie NATO na východ spôsobuje nestabilitu, a konflikt by sa mal podľa neho riešiť prostredníctvom OSN, a nie západnými sankciami, ktoré ubližujú nezúčastneným krajinám.

Cyril Ramaphosa
Zobraziť galériu (4)
Cyril Ramaphosa  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Bidenova administratíva zamerala pozornosť na Afriku po tom, ako niektoré africké krajiny neprejavili ochotu odsúdiť inváziu Ruska na Ukrajinu. JAR bola jednou zo 17 afrických krajín, čo sa v marci na pôde OSN zdržali hlasovania, ktorým Valné zhromaždenie odsúdilo vojenskú intervenciu Ruska na Ukrajine.

Viac o téme: USAJuhoafrická republikaJoe BidenCyril Ramaphosa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu