Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Lídri EÚ páchajú samovraždu a za všetkým je USA, vyhlásila Zacharovová o energetickej kríze

Marija Zacharovová Zobraziť galériu (2)
Marija Zacharovová (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

VLADIVOSTOK - Európsku krízu dodávok plynu vyvolali Spojené štáty tým, že prinútili európskych lídrov k "samovražednému" kroku prerušenia hospodárskej a energetickej spolupráce s Moskvou. Vyhlásilo to v utorok ruské ministerstvo zahraničných vecí. Informuje o tom agentúra Reuters.

Európa čelí najhoršej kríze dodávok plynu v histórii. Ceny energií prudko stúpajú a nemeckí dovozcovia dokonca diskutujú o možnom prídelovom systéme v najväčšej ekonomike Európskej únie (EÚ) po tom, ako Rusko znížilo toky plynu do Európy. Na otázku, čo sa musí stať, aby plynovod Nord Stream 1 opäť začal fungovať, hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová agentúre Reuters povedala, že kladie otázky, na ktoré poznajú odpoveď aj deti - "tí, ktorí s tým začali, to musia ukončiť".

Rusko obvinili z energetického vydierania

Uviedla pritom, že USA sa už dlho snažia prerušiť energetické väzby medzi Ruskom a veľkými európskymi mocnosťami, ako je Nemecko, hoci Moskva bola spoľahlivým dodávateľom energií už od sovietskych čias. "Dominancia Washingtonu prevládla," povedala Zacharovová na okraj Východného ekonomického fóra vo Vladivostoku. "V Európskej únii (EÚ) sa dostali k moci politické sily, ktoré hrajú úlohu provokatérov."

"Je to absolútna samovražda, ale zdá sa, že si tým budú musieť prejsť," dodala. USA a EÚ obvinili Rusko z energetického vydierania po tom, ako Moskva znížila dodávky plynu európskym zákazníkom. Rusko argumentuje, že dôvodom sú technické problémy na kompresorovej stanici a ich náprave bránia sankcie. Aj Kremeľ tvrdí, že Západ odštartoval energetickú krízu uvalením najprísnejších sankcií v modernej histórii, čo je podľa prezidenta Vladimira Putina krok podobný vyhláseniu ekonomickej vojny.

Viac o téme: PlynKrízaRuskoUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu