Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

KORONAVÍRUS Čínsky prezident sa pre proticovidové opatrenia nezúčastnil na večeri s Putinom

Vladimir Putin prišiel do Uzbekistanu. Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin prišiel do Uzbekistanu. (Zdroj: SITA/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

SAMARKAND - Čínsky prezident Si Ťin-pching sa nezúčastnil na večeri 11 lídrov krajín Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v uzbeckom meste Samarkand. Dôvodom je prísna politika čínskej delegácie v súvislosti s ochorením COVID-19. Pre agentúru Reuters to uviedol nemenovaný zdroj z uzbeckej vlády.

Najvyšší čínsky predstaviteľ sa nezúčastnil ani na skupinových fotografiách, ktoré boli zverejnené vo štvrtok. Na večeri sa zúčastnil aj šéf Kremľa Vladimir Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erogan. Zdroj agentúry Reuters potvrdil, že čínska delegácia uviedla ako dôvod absencie svoje protipandemické pravidlá. Čínske ministerstvo zahraničných vecí sa k tejto udalosti bezprostredne nevyjadrilo.

Vladimir Putin a uzbecký prezident Shavkat Mirziyoyev
Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin a uzbecký prezident Shavkat Mirziyoyev  (Zdroj: SITA/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Čínsky prezident vo štvrtok absolvoval v Samarkande stretnutie s Putinom. Šéfovi Kremľa povedal, že Čína je ochotná s Moskvou spolupracovať na prevzatí role "veľmocí" s cieľom priniesť "stabilitu a pozitívnu energiu do sveta zmietajúceho sa v spoločenskom chaose". Dodal, že veľmi rád využije príležitosť počas konania summitu SCO na vzájomnú "výmenu názorov na medzinárodné a regionálne otázky, ktoré predstavujú ich spoločné záujmy". Išlo o prvé osobné stretnutie Putina so Si Ťin-pchingom od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu.

Viac o téme: RuskoČínaVladimir PutinUzbekistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu