Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Čínsky prezident pricestoval do Uzbekistanu: Stretne sa aj s Putinom

Čínsky prezident Si Ťin-pching
Čínsky prezident Si Ťin-pching (Zdroj: SITA/Zhang Ling/Xinhua via AP)

PEKING - Čínsky prezident Si Ťin-pching v stredu pricestoval do uzbeckého mesta Samarkand, kde sa vo štvrtok stretne so svojím ruským kolegom Vladimirom Putinom. Informuje o tom agentúra AFP s odvolaním sa na čínsku tlačovú agentúru Sinchua.

"Čínsky prezident Si Ťin-pching v stredu večer pricestoval na štátnu návštevu Uzbekistanu a zúčastní sa na 22. summite lídrov Šanghajskej organizácie spolupráce (SCO)," uviedla agentúra Sinchua.

SCO vznikla v roku 2001 ako politická, ekonomická a bezpečnostná organizácia konkurujúca západným inštitúciám, vysvetľuje AFP. Na dvojdňovom summite zoskupenia, ktorý sa začína vo štvrtok, sa čínsky prezident stretne s Putinom i s lídrami Turecka, Indie, Pakistanu, Kazachstanu a ďalších bývalých sovietskych krajín v Strednej Ázii.

Prezident Si pricestoval do Uzbekistanu z Kazachstanu, kde sa v stredu stretol s tamojším prezidentom Kasymom-Žomartom Tokajevom. Išlo o prvú zahraničnú cestu čínskeho prezidenta od začiatku pandémie ochorenia COVID-19, pripomína AFP.

Viac o téme: PrezidentČínaVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu