Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pri bojoch v pohraničí zahynulo 105 arménskych vojakov: Erdogan rokoval s Putinom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Emrah Gurel)

JEREVAN - Arménsko v stredu oznámilo, že pri najnovšej vojenskej eskalácii na hraniciach s Azerbajdžanom zahynulo najmenej 105 vojakov. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Momentálne máme informácie o smrti 105 našich vojakov," povedal arménsky premiér Nikola Pašinjan v parlamente. Azerbajdžan hlásil svoje straty naposledy v utorok. Podľa ministerstva obrany "v dôsledku rozsiahlej arménskej provokácie" v pohraničí zahynulo 50 azerbajdžanských vojakov.

Baku v stredu ponúklo Jerevanu vrátenie 100 tiel zabitých vojakov. "Azerbajdžan vyzýva na prímerie a je pripravený Arménsku odovzdať telá 100 arménskych vojakov," uviedla štátna komisia pre vojnových zajatcov.

Arménsky premiér Nikol Pašinjan
Zobraziť galériu (3)
Arménsky premiér Nikol Pašinjan  (Zdroj: TASR/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)

Na hraniciach medzi Arménskom a Azerbajdžanom vypukli v noci na utorok najhoršie boje od šesťtýždňovej vojny z jesene 2020, ktorá je nazývaná aj ako druhá vojna o Náhorný Karabach. Počas nej zahynulo viac ako 6500 ľudí a boje ukončilo až Ruskom sprostredkované prímerie. Arménsko súhlasilo s odstúpením časti územia v prospech Azerbajdžanu, ktoré kontrolovalo niekoľko desaťročí. Na dodržiavanie prímeria v Náhornom Karabachu odvtedy dohliada približne 2000 ruských vojakov.

Erdogan a Putin budú rokovať o zastavení bojov medzi Arménskom a Azerbajdžanom

Prezidenti Turecka a Ruska, Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin, budú tento týždeň v uzbeckom Samarkande rokovať o zastavení bojov medzi Arménskom a Azerbajdžanom. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters. Pohraničné boje medzi bývalými sovietskymi republikami
vypukli v utorok a pokračovali aj v stredu, čo zintenzívnilo mierové úsilie ich zahraničných partnerov.

"O tejto otázke budeme rokovať s Putinom. Pretože úloha, ktorú zohrali Rusko a Turecko pri ukončení vojny (v roku 2020), a následná spoločná práca sú evidentné," povedal turecký predstaviteľ, ktorý si želal zostať v anonymite."Turecko začalo kontakty na prekonanie problému medzi oboma krajinami. Ten sa musí ukončiť skôr, ako sa ešte viac prehĺbi," dodal. Stretnutie Erdogana s Putinom sa uskutoční v piatok popri samite Šanghajskej organizácie spolupráce (ŠOS).

Rusko je hlavnou mocnosťou na Kaukaze a v azerbajdžansko-arménskej konfliktnej zóne má mierové jednotky. Turecko, členská krajina NATO, podporuje Azerbajdžan. "Turecko bude naďalej stáť pri Azerbajdžane v každom zmysle," zdôraznil činiteľ. Šesťtýždňová vojna z jesene 2020 je nazývaná aj ako druhá vojna o Náhorný Karabach. Počas nej zahynulo viac ako 6500 ľudí a boje ukončilo až Ruskom sprostredkované prímerie. Arménsko súhlasilo s odstúpením časti územia, ktoré kontrolovalo niekoľko desaťročí, v prospech Azerbajdžanu.

Arménsky premiér: Azerbajdžan okupuje 10 štvorcových kilometrov nášho územia

Arménsky premiér Nikol Pašinjan v stredu uviedol, že azerbajdžanská armáda okupuje desať štvorcových kilometrov arménskeho územia. TASR správu prevzala za agentúry AFP.

"Nepriateľ okupoval 40 štvorcových kilometrov arménskeho územia vlani v máji a teraz okupuje desať štvorcových kilometrov," povedal premiér poslancom parlamentu. Zároveň požiadal, aby azerbajdžanské ozbrojené sily "opustili arménske územie". Najnovšia vojenská eskalácia na hraniciach medzi Arménskom a Azerbajdžanom vypukla v noci na utorok. Boje si vyžiadali životy najmenej 105 arménskych a 50 azerbajdžanských vojakov. Ide o najhoršiu vojenskú eskaláciu medzi oboma postsovietskymi krajinami od druhej vojny o Náhorný Karabach z jesene 2020, počas ktorej zahynulo viac ako 6500 ľudí.

Viac o téme: VojaciBojeArménskoNikola Pašinjan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu