Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Azerbajdžan obviňuje Arménsko z porušovania prímeria: Prebiehajú tam ťažké boje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Emrah Gurel)

BAKU - Azerbajdžan v utorok obvinil arménske ozbrojené sily z porušovania prímeria, ktoré sprostredkovalo Rusko. Vyplýva to z vyhlásenia azerbajdžanského ministerstva obrany, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

"Napriek vyhláseniu prímeria od 9.00 h moskovského času (8.00 h SELČ) ho Arménsko pozdĺž hraníc intenzívne porušuje používaním delostrelectva a iných ťažkých zbraní," uviedol ministerstvo. Na hraniciach medzi Azerbajdžanom a Arménskom vypukli v noci na utorok ťažké boje. Jerevan oznámil, že pri ostreľovaní z Azerbajdžanu zahynulo najmenej 49 arménskych vojakov. Straty hlásilo aj Baku, no ich presný počet neuviedlo.

Neustále prerušovanie prímeria

Moskva v utorok oznámila, že medzi Arménskom a Azerbajdžanom dojednala prímerie, ktoré malo vstúpiť do platnosti o 9.00 h moskovského času. Prímerie sa však podľa azerbajdžanských médií malo začať porušovať už v priebehu štvrťhodiny.

Znepriatelené Arménsko a Azerbajdžan viedli v posledných desaťročiach dve vojny o Náhorný Karabach. Prvá sa odohrala ešte na prelome 80. a 90. rokov minulého storočia. Tento región je od sovietskych čias formálne súčasťou Azerbajdžanu, no žijú tam prevažne Arméni.

Guterres vyzval Arménsko a Azerbajdžan na zmiernenie napätia

enerálny tajomník OSN António Guterres v utorok vyzval Arménsko a Azerbajdžan na okamžité zmiernenie napätia na vzájomných hraniciach. Uviedol to hovorca OSN Stéphane Dujarric. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Guterres apeloval na obe strany, aby podnikli okamžité kroky na zmiernenie napätia, uplatnili maximálnu zdržanlivosť a vyriešili akékoľvek nevyriešené problémy prostredníctvom dialógu a v rámci existujúcich formátov, povedal Dujarric.

Viac o téme: BojePrímerieArménskoAzejbajdžan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu