Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Rada EÚ schválila úplné pozastavenie vízovej dohody s Ruskom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Členské štáty Európskej únie schválili v piatok úplné pozastavenie platnosti dohody o zjednodušenom udeľovaní víz medzi EÚ a Ruskom. Rozhodnutie ruským občanom sťaží a zdraží cestovanie do Únie. Uplatňovať sa bude od pondelka 12. septembra.

Na pozastavení platnosti vízovej dohody s Ruskom sa minulý týždeň dohodli ministri zahraničných vecí členských krajín. Ide o ďalšie sankčné opatrenie v reakcii na ruskú agresiu voči Ukrajine. Členovia EÚ sa však nezhodujú v otázke zákazu vydávania víz ruským občanom, aký žiadajú viaceré členské štáty i Ukrajina. Piatkové rozhodnutie Rady EÚ je oficiálnym potvrdením politickej dohody členských štátov, po ktorom sa na ruských občanov budú vzťahovať všeobecné pravidlá vízového kódexu.

Archívne video: Fico tvrdí, že nie Rusko, ale Ukrajina prerušila dodávky ropy na Slovensko

Fico tvrdí, že nie Rusko, ale Ukrajina prerušila dodávky ropy na Slovensko (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

Bude to pre nich znamenať zvýšenie poplatku za žiadosť o vízum z 35 na 80 eur, potrebu predkladať ďalšie doklady, predĺženie lehoty na spracovanie žiadosti a prísnejšie pravidlá vydávania víz pre viac vstupov do EÚ. EÚ a Rusko uzavreli dohodu o zjednodušenom vydávaní víz svojim občanom v roku 2007. Únia vo februári tohto roka po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu už dohodu čiastočne pozastavila pre ruských diplomatov, štátnych predstaviteľov a podnikateľov.

Úplné pozastavenie sa bude týkať všetkých cestujúcich, ktorí prichádzajú do EÚ na krátkodobý pobyt. Európska komisia chce dodatočným usmernením zaistiť, aby rozhodnutie nemalo negatívny vplyv napríklad na novinárov, disidentov a predstaviteľov občianskej spoločnosti. Rusko vo štvrtok avizovalo odvetné opatrenia, zdôraznilo však, že sa nechce uzavierať pred obyvateľmi EÚ, pripomenula agentúra Reuters.

Viac o téme: VízaDohodaRuskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu