Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Európa zaznamenala REKORD: Najteplejšie leto v dejinách! Za uplynulé desaťročie zažívame aj najhoršie sucho

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Európa zaznamenala tento rok najteplejšie leto, odkedy sa v moderných dejinách zaznamenávajú meteorologické merania. Kontinent tiež postihlo najhoršie sucho za uplynulé desaťročia. Vo štvrtok to uviedla európska Služba monitorovania zmeny klímy programu Copernicus (C3S). TASR prevzala správu z agentúry AFP.

V Európe boli namerané najvyššie zaznamenané teploty "za mesiac august i leto ako celok (jún až august)", informovala C3S. Dodala, že podľa zozbieraných údajov prekonal tohtoročný august o 0,4 stupňa Celzia rekord predchádzajúci, zaznamenaný v roku 2021.

Archívne VIDEO Ľudia sa počas vysokých teplôt osviežujú rôznymi spôsobmi

Ľudia sa počas vysokých teplôt osviežujú rôznymi spôsobmi (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Intenzívna séria vĺn horúčav v celej Európe viedla spolu s nezvyčajne suchými podmienkami k letu extrémov s rekordnými teplotami, so suchom a s požiarmi v mnohých častiach Európy. Tieto udalosti ovplyvnili spoločnosť a prírodu rôznymi spôsobmi," povedala vysokopostavená predstaviteľa C3S Freja Vamborgová.

Európa zaznamenala REKORD: Najteplejšie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Najteplejší august v dejinách meraní

Celosvetovo dorovnal tohtoročný august najteplejší august v dejinách meraní, uviedla C3S. Dodala, že priemerná augustová teplota bola v roku 2022 o 0,3 °C vyššia než priemerná teplota tohto mesiaca v rokoch 1991–2020. Vedci tvrdia, že čoraz častejšie a intenzívnejšie vlny horúčav, suchá a prívalové povodne sú výsledkom klimatickej zmeny, ktorú spôsobilo ľudstvo. 

Viac o téme: TeploLetoPočasieSuchoMerania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu