Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň stodeväťdesiaty siedmy (8. september 2022)

Vojnou zničený Charkov Zobraziť galériu (2)
Vojnou zničený Charkov (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu večer oznámil, že ukrajinské sily znovu obsadili niekoľko sídel v Charkovskej oblasti, ktoré ovládali príslušníci ruských okupačných síl. Informovala o tom agentúra AFP. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Ukrajinské sily dobyli niekoľko sídel v Charkovskej oblasti

Ukrajinské sily dobyli niekoľko sídel v Charkovskej oblasti (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:52 Ukrajina vo štvrtok oznámila, že znovu dobyla mesto Balaklija v Charkovskej oblasti na východe krajiny, informovala agentúra AFP. Ide o ďalší úspech ukrajinskej armády, ktorá pred niekoľkými dňami začala rozsiahlu protiofenzívu s cieľom získať späť územia obsadené ruskou armádou po jej invázii koncom februára.

19:37 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorý vo štvrtok navštívil Kyjev, vyhlásil, že ukrajinské jednotky dosahujú v boji proti ruským silám "jasný a skutočný" postup. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Blinken novinárom povedal, že "je to ešte veľmi skoro, ale vidíme jasný a skutočný pokrok", a to najmä v oblasti okolo Chersonu, avšak vývoj je badať aj v Donbase na východe Ukrajiny.

18:39 Rusko vo štvrtok uviedlo, že na juhu Ukrajiny utrpel minulý mesiac zranenia taliansky novinár, ktorý je v súčasnosti v starostlivosti lekárov v zdravotníckom zariadení kontrolovanom ruskými jednotkami. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

16:21 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan považuje za oprávnené výhrady ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý tvrdí, že obilie vyvážané z Ukrajiny v rámci dohody podporovanej OSN smeruje skôr do bohatých ako do chudobných krajín. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

15:48 Ukrajinská armáda v rámci svojej protiofenzívy proti ruským jednotkám dobyla viacero miest a obcí na juhu Ukrajiny. Ukrajinské jednotky zaznamenali postup aj v Donbase na východe Ukrajiny, kde napríklad zlepšili svoje taktické postavenie v okolí miest Kramatorsk a Sloviansk. Napísala to agentúra AFP, ktorá sa odvolala na vyjadrenie zástupcu náčelníka Hlavného operačného riaditeľstva Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny Olexija Hromova.

15:31 Ukrajinské vojenské velenie vo štvrtok informovalo, že ukrajinská armáda počas protiofenzívy na severovýchode Charkovskej oblasti obsadila viac ako 20 miest a obcí. Správu o tom priniesla agentúra AFP, ktorá sa odvolala na vyjadrenie zástupcu náčelníka Hlavného operačného riaditeľstva Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny Olexija Hromova.

13:50 Poľsko a pobaltské štáty obmedzia vstup ruských turistov od 19. septembra. Krajiny zavedú prísne obmedzenia vstupu pre ruských občanov so schengenskými turistickými vízami bez ohľadu na krajinu, v ktorej boli vydané, uviedla estónska premiérka Kaja Kallasová.

13:40 Viac ako polovica obyvateľov Chersonskej oblasti bola evakuovaná. Z čiastočne obsadenej Chersonskej oblasti evakuovalo približne pol milióna ľudí, uviedol v rozhovore pre ukrajinské spravodajstvo TSN Jaroslav Januševič, šéf vojenskej správy Chersonskej oblasti.

13:20 Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken pricestoval do Kyjeva na rokovanie s Volodymyrom Zelenskyjom. Návšteva nebola vopred ohlásená. Blinken oznámil nový balík pomoci v hodnote viac ako 2 miliardy dolárov pre Ukrajinu a ďalšie európske krajiny.

13:10 Rusko zhromažďuje sily v Doneckej oblasti a snaží sa dobyť Bakhmut. Guvernér Luhanskej oblasti Serhiy Haidai v televíznom rozhovore uviedol, že Rusko sa zameriava na pokusy zmocniť sa Bakhmutu. Ruské úsilie sa údajne v porovnaní s Luhanskou oblasťou zmiernilo.

12:50 Pentagón dodal v rámci pomoci Ukrajine aj delostrelecké granáty Excalibur, ktoré sú navádzané na cieľ pomocou GPS. Vyplýva to z doteraz nezverejnených dokumentov amerického ministerstva obrany. TASR informuje podľa správy agentúry Bloomberg.

12:05 Spojené štáty poskytnú Ukrajine a ďalším európskym krajinám ohrozeným Ruskom ďalšiu vojenskú pomoc vo výške presahujúcej celkovo dve miliardy dolárov. Oznámil to vo štvrtok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AP.

11:55 Maďarsko sa snaží skomplikovať proces predlžovania sankcií proti Rusku tým, že navrhuje odstrániť zo sankčného zoznamu troch ruských magnátov: Alishera Usmanova, Petra Avena a Viktora Rašnikova, uvádza BBC s odvolaním sa na Politico.

11:10 Ukrajinské sily pokračujú v ofenzívnych operáciách v Chersonskej oblasti. Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva uviedlo, že ukrajinské "systematické presné zameriavanie zraniteľných hraničných priechodov" pravdepodobne spomaľuje schopnosť Ruska rozmiestniť jednotky a zásoby z východu.

10:40 Americký prezident Joe Biden schválil ďalší balík vojenskej pomoci Ukrajine s objemom 675 miliónov dolárov, vrátane munície pre salvové raketové systémy HIMARS. Dnes to na úvod rokovania kontaktnej skupiny pre Ukrajinu na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku vyhlásil minister obrany USA Lloyd Austin.

10:05 Prezident Zelenskyj uviedol, že v roku 2023 bude na obranné potreby krajiny vyčlenených viac ako 1 bilión hrivien (asi 27 miliárd eur).

9:45 Inštitút pre štúdium vojny uvádza, že ukrajinské sily postúpili najmenej 20 km hlboko na územie kontrolované Ruskom.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu