Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Izraelská armáda priznala, že novinárku Aklaovú zrejme zastrelil jej vojak

Zastrelená novinárka Zobraziť galériu (3)
Zastrelená novinárka (Zdroj: SITA/AP Photo/Majdi Mohammed)

TEL AVIV - Izraelská armáda v pondelok pripustila, že palestínsko-americkú televíznu reportérku Šírín abú Aklaovú v máji s "veľkou pravdepodobnosťou" omylom zabil izraelský vojak pri konfrontácii s palestínskymi militantmi. Informujú o tom agentúry AFP a AP.

Armáda židovského štátu po vypracovaní správy o incidente taktiež oznámila, že v prípade nebude začaté trestné stíhanie. Aklaová sa stala obeťou streľby, keď pre televíziu al-Džazíra spravodajsky pokrývala raziu izraelských síl proti palestínskym militantom v okupovanom Predjordánsku. Na sebe mala nepriestrelnú vestu s nápisom "Press" a helmu. Palestínčana zo zabitia novinárky okamžite obvinili Izrael, ten to spočiatku popieral.

Izraelská armáda priznala, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Majdi Mohammed)

Predstaviteľ izraelskej armády, ktorý v pondelok sprostredkoval médiám závery preverovania májového zásahu, podľa AP nevysvetlil, prečo vojak strieľal na novinárku, keď ani podľa svedkov, ani podľa dostupných videozáznamov nebola dovtedy na mieste žiadna streľba. Pozostalí na vyhlásenie izraelskej armády reagovali, že sú z jej prístupu "frustrovaní a sklamaní". Zároveň vyzvali na "vierohodné" vyšetrovanie, ktoré by mali viesť Spojené štáty. Palestínska samospráva obviňuje izraelskú armádu, že novinárku zabila úmyselne.

Izraelská armáda priznala, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)

Viac o téme: VojakIzraelská armádaNovinárkaŠírín abá Aklaová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu