Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tam sa s tým nekašlú: VIDEO V Indii odpálili dve nelegálne postavené 100-metrové budovy

V Indii zrútili dve stometrové nelegálne stavby. Zobraziť galériu (3)
V Indii zrútili dve stometrové nelegálne stavby. (Zdroj: TASR/AP Photo/Altaf Qadri)

NAÍ DILLÍ - Na predmestí indickej metropoly Dillí v nedeľu odstrelili dve obytné budovy, ktoré merali zhruba 100 metrov. Nedávno postavené rezidenčné veže nariadil odstrániť súd, pretože vznikli v rozpore so stavebnými zákonmi, napísala agentúra AP. Na odstránenie budov bolo použitých 3500 kilogramov výbušniny a odpratávanie sutín bude trvať zhruba tri mesiace.

"Všetko dopadlo podľa plánu," uviedol predstaviteľ miestnej samosprávy. Odstrel oboch budov si vyžiadal evakuáciu niekoľko tisíc osôb žijúcich v susedstve. Časti budovy robotníci zahalili bielou plachtou, aby obmedzili šírenie prachu do okolia pri odstrele.

Odstránenie budov nariadil indický najvyšší súd. Podľa neho staviteľ podplatil predstaviteľov miestnej samosprávy a nedodržal stavebné zákony, napríklad minimálne rozostupy medzi budovami. Nemal ani potrebný súhlas obyvateľov zo susedstva, aby mohol dve veže s 32 a 29 podlažiami vybudovať. Súdne spory trvali 12 rokov.

Dnešná demolácia bola zrejme najväčšia v Indii. "A mala by sa dostať medzi päť najväčších demolácií na svete," uviedol Utkarš Mehta, predstaviteľ firmy Edifice Engineering, ktorá sa na demolácii podieľala. Po odstrele zostalo na mieste zhruba 88-tisíc ton sutín, ktoré sa budú odstraňovať tri mesiace.

Tam sa s tým
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Altaf Qadri)

Obyvatelia v okolí sa obávali veľkého množstva prachu aj toho, že demolácia poškodí ich domy. To si ale nemyslí Joe Brikmann z firmy Jet Demolition. "Budovy v okolí stoja v silne seizmickej zóne a sú stavané tak, aby odolali zemetraseniu, ktoré spôsobuje ďaleko silnejšie vibrácie ako výbuch," povedal pre miestnu tlač.

Tam sa s tým
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Altaf Qadri)

Stavby načierno alebo bez patričných povolení sú v Indii relatívne časté, uvádza stanica CNN. Demolácie veľkých budov, ktoré vznikli načierno, sú naopak vzácne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu