Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Iracká armáda vyhlásila celoštátny zákaz vychádzania: Stúpenci as-Sadra vtrhli do budovy vlády

Protesty pred vládnou budovou v Iraku. Zobraziť galériu (4)
Protesty pred vládnou budovou v Iraku. (Zdroj: SITA/AP Photo/Hadi Mizban)

BAGDAD - Stúpenci irackého šiitského duchovného Muktadá as-Sadra vtrhli v pondelok do Republikánskeho paláca v Bagdade po tom, čo tento vplyvný iracký duchovný oznámil, že sa definitívne sťahuje z politiky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na nemenový zdroj.

Republikánsky palác je ceremoniálna budova v tzv. zelenej zóne Bagdadu, kde sídlia kľúčové štátne inštitúcie aj zahraničné veľvyslanectvá. Do zelenej zóny pritom podľa zdroja AFP smerujú tisícky stúpencov as-Sadra. Jeden z očitých svedkov pre AFP neskôr uviedol, že sa v zelenej zóne aj strieľalo.

Protesty pred vládnou budovou v Iraku.
Zobraziť galériu (4)
Protesty pred vládnou budovou v Iraku.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Hadi Mizban)

Paľbu mali podľa neho spustiť stúpenci proiránskej koalície Koordinačný rámec, ktorá je politickým rivalom Sadrovho bloku. Bezpečnostné zložky mali tiež pri vstupe do zelenej zóny použiť slzotvorný plyn v snahe rozohnať Sadrovych sympatizantov. Iracká armáda vyhlásila v tejto súvislosti v celom Bagdade zákaz vychádzania od 15.30 h miestneho času (14.30 h SELČ). "Úplný zákaz vychádzania sa týka všetkých vozidiel a občanov," uviedlo vo vyhlásení iracké Spojené veliteľstvo operácií.

Protesty pred vládnou budovou v Iraku.
Zobraziť galériu (4)
Protesty pred vládnou budovou v Iraku.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Hadi Mizban)

Obsadeniu vládnej budovy v Bagdade predchádzalo oznámenie as-Sadra, že sa definitívne sťahuje z politiky pre patovú situáciu, ktorá nastala na irackej politickej scéne. Hoci tento vplyvný duchovný nikdy nezastával žiaden úrad je významnou osobnosťou irackej domácej politiky, píše AFP. Svoj odchod z politiky oznámil as-Sadr dva dni po tom, čo vyzval všetky strany vrátane svojej vlastnej, aby sa vzdali vládnych pozícií a pomohli tak vyriešiť mesiace trvajúcu patovú situáciu.

Protesty pred vládnou budovou v Iraku.
Zobraziť galériu (4)
Protesty pred vládnou budovou v Iraku.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Hadi Mizban)

Sadrov blok, politická strana tohto vplyvného irackého duchovného, vyhrala októbrové voľby, no as-Sadr v júni stiahol svojich poslancov z parlamentu po tom, čo sa mu nepodarilo zložiť novú vládu tak, ako požadoval. Patová situácia medzi as-Sadrom a jeho šiitskými rivalmi, ktorí majú blízko k Iránu, spôsobila, že Irak ostal zatiaľ najdlhšie obdobie bez vlády. Stúpenci as-Sadra totiž od konca júla okupujú parlament a protestujú v blízkosti vládnych budov, čo zdržuje proces výberu nového prezidenta a premiéra krajiny.

Iracká armáda vyhlásila celoštátny zákaz vychádzania

Iracká armáda v pondelok vyhlásila celoštátny zákaz vychádzania od 19.00 h miestneho času (18.00 h SELČ) po tom, čo stúpenci irackého šiitského duchovného Muktadá as-Sadra vtrhli do vládnej budovy v bagdadskej zelenej zóne. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Iracká armáda vyhlásila v pondelok najskôr zákaz vychádzania v hlavnom meste Bagdad. Spravila tak v reakcii na nepokoje, ktoré vypukli v bagdadskej tzv. zelenej zóne, kde sídlia kľúčové štátne inštitúcie aj zahraničné veľvyslanectvá. 

Viac o téme: StreľbaProtestyIrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu